Osnovci odigrali humanitarnu predstavu za Magdalenu (FOTO)

08.05.2023. 20:02
0
IZVOR: katera.news

Učenička predstava „Ženski vremeplov“ odigrana je po drugi put u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a osim edukativnog, predstava je opet bila i humanitarnog karaktera.

Humanitarna kutija za dobrovoljni prilog za nastavak liječenja naše sugrađanke Magdalene Vlaški bila je postavljena na ulazu.

Rađena po autorskom tekstu učenika Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“, predstava je okupila veliki broj posjetilaca i ponudila šaroliku lepezu znamenitih žena nauke, kulture i umjetnosti.

Direktor Osnove škole „Petar Petrović Njegoš“ Dragan Jovović podsjetio je da je ovo završna predstava koju trupa osnovaca izvodi.

- Nakon nastupa od Brčkog, preko Trebinja, Bijeljine i Pala, vratili smo se u Istočno Sarajevo, odakle smo i počeli. Prve tri predstave su za cilj imale prikupljanje novčanih sredstava za Miloša, a ostale tri za našu Magdalenu - rekao je Jovović, te dodao da osnovci iz Brčkog večeras nisu nastupali zbog tehničkih razloga.

Kako navodi, predstava je na početku bila predviđena za nivo škole, ali se, na prijedlog nastavnice srpskog jezika i nastavnika istorije, podigla na viši nivo.

- Sama predstava je, na nivou škole, počela sa školskom godinom, ali u ovom fomatu je počela početkom marta. Bilo je predviđeno da se igra povodom Dana Brčko distrikta – 8. mart, ali smo prolongirali i malo kasnije krenuli, tako da smo preko dva mjeseca zajedno – rekao je on.

Dodaje da veliku zahvalnost duguje gradskim upravama Istočnog Sarajeva, Trebinja i Bijeljine, te opštinama Istočna Ilidža, Pale i Trnovo, kao i svima onima koji su predstavu podržali.

Jovović ističe da su odzivom građana izuzetno zadovoljni.

- Počeli smo u Istočnom Sarajevu, gdje je sala bila puna. Nakon toga, u Brčkom je bilo isto. Imali smo zakazan i drugi termin, ali je zbog smrtnog slučaja otkazano igranje predstave. Nakon toga otišli smo u Bijeljinu, gdje smo dočekani veoma lijepo, a kao i u Trebinju, bilo je dosta publike – rekao je on.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Foto: katera.news

Aleksandra Gajić, učenica devetog razreda Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“, u predstavi igra pjesnikinju Isidoru Sekulić o čijem radu je, kako kaže, dosta naučila prilikom pripremanja za predstavu. Osim toga, dodaje, dosta novog je naučila je i o drugim znamenitim žena.

- Cilj predstave je da se svi zajedno više upoznamo sa znamenitim ženama i da naučimo kako su doprinijele današnjem svijetu. Takođe, predstava je i humanitarnig karaktera, što mi je izrazito drago. Imamo priliku da Mgadaleni pomognemo i na drugi način, ne samo novcem, nego i pomažemo da drugi ljudi doniraju, te na zabavan način nauče nešto novo – rekla je ona.

Jana Vladičić, takođe učenica devetog razreda Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“, publiku je upoznala sa likom i djelom poznate dizajnerice Koko Šanel, a navodi da je veliko zadovoljstvo prenijeti nešto novo publici, ali i istovremeno obavljati humanu misiju.

Još jedan maturant ove škole Lana Pantić ističe posebnost mogućnosti da se jednom predstavom publika zabavi, ali i da pomogne nekome kome je to potrebno.

Ona je utjelovila lik poznate slikarke Nadežde Petrović, a kako kaže, vremenom je i trema nestala.

- Ovo je jedno novo iskustvo i zaista mi je drago što učestvujem u ovoj predstavi. Od početka nam je zabavno, ali sad nam je već prešlo u naviku, te je nestala i trema – rekla je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Scenski prikaz običaja danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo Scenski prikaz običaja danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo
Na humanitarnom turniru za Magdalenu Vlaški prikupljeno oko 4.500 KM Na humanitarnom turniru za Magdalenu Vlaški prikupljeno oko 4.500 KM
Veterani igraju za Magdalenu – počeo humanitarni turnir u Kasindolu (FOTO) Veterani igraju za Magdalenu – počeo humanitarni turnir u Kasindolu (FOTO)
Najčitanije
 • Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
  12h 2m
  0
 • Obavještenje o prijemu zahtjeva kategorisanih boraca VRS na jedinstveni mjesečni borački dodatak
  13h 51m
  0
 • Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
  18h 33m
  1
 • Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi
  16h 27m
  4
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  8h 23m
  0