Основни суд Брчко дистрикта: Осуђена због фалсификовања службене исправе, па запослена у истом суду

25.01.2021. 19:35
0
ИЗВОР: zurnal.info

Иако је Закон о службеницима и намјештеницима у правосуђу Брчко дистрикта јасан у погледу тога да радни однос може засновати само лице против кога се не води кривични поступак, у Основном суду Брчко дистрикта БиХ мисле супротно - запошљавају особе којима су преходно судили.

У Основном суду Брчко дистрикта БиХ запослено је неколико особа које су раније условно осуђиване, а те казне су у моменту запослења биле у њиховим кривичних евиденцијама, сазнаје Журнал из извора блиског суду.

Издавала лажне налоге

Као асистент оператер упослена је Вања Оршулић, која је пресудом Основног суда Брчко дистрикта БиХ од 28. септембра 2010. због два продужена кривична дјела - проневјера у служби и фалсификовање службене исправе, осуђена на казну од двије године затвора, а која се неће извршити уколико у року од пет година не почини ново кривично дјело.

Према пресуди (коју је Журнал добио  на увид, оп.а.) она је као службено лице у Влади Брчко дистрикта БиХ, Одјељење за стручне и административне послове, обављајући послове порто благајника, противправно присвајала новац који јој је био повјерен у служби тако што је сачињавала и овјеравала службеним печатом лажне путне налоге, а износе је присвајала за себе.

Слика

Фотографија: zurnal.info

Дисциплинска комисија Брчко дистрикта БиХ је, такође, Оршулић прогласила одговорном за тежу повреду службене дужности јер је на овај начин злоупотријебила положај и прекорачила овлаштења у служби. Изрекли су јој казну у виду престанка радног односа, да би Оршулић пред Основним судом Брчко дистрикта БиХ покренула управни спор, али је пресудом из маја 2011. њена тужба одбијена као неоснована.

У међувремену се Оршулић и запослила у Основном суду Брчко дистрикта БиХ, који јој је 2010. изрекао условну казну. Из извора блиских овој правосудној институцији сазнајемо да је недавно конкурисала и на упражњену позицију за секретарицу предсједника суда Јадранка Грчевића. Конкурс за ово радно мјесто је у току.

Исти извор тврди да она тренутно има и највеће шансе за ово радно мјесто, јер је у неколико наврата мијењала још увијек актуелну секретарицу у вријеме њеног одсуства с посла.

Помагање у злоупотребама

Поред Оршулић, условно је осуђиван и Бранко Панчић који је у Основном суду запослен на позицији судског извршитеља. Он је пресудом Окружног суда у Бањој Луци, којој је претходио споразум са Тужилаштвом, осуђен на годину дана затвора, а казна се неће извршити уколико у року од три године не почини ново кривично дјело.

Проглашен је кривим по оптужници за помагање у злоупотребама којима је, наводи се, Балкан Инвестмент Банк оштећена за десетине милиона марака. Истовремено му је изречена и новчана казна од 3.000 КМ, а био је обавезан да оштећенима у року од годину исплати новчани износ од 15.223 КМ.

Панчић је на позицију судског извршитеља запослен 2. октобра 2017, о чему свједочи записник Правосудне комисије Брчко дистрикта, а располажемо с информацијом да је и прије тога у суду радио по другом основу. Оптужницу против њега подигло је Републичко јавно тужилаштво, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, 1. септембра 2017.

Слика

Фотографија: zurnal.info

Дакле, Панчић је у Основном суду Брчко дистрикта упослен мјесец након што је против њега подигнута и потврђена оптужница.

Према Закону о службеницима и намјештеницима у правосуђу Брчко дистрикта прописано је да радни однос може засновати само лице против којег се не води кривични поступак.

У Основном суду Брчко дистрикта, на позицији возач-курир, упослен је и Панчићев пунац, који одраније има пресуду због насиља у породици над супругом.

Кривични поступак у току

Исти дан када је запослен Панчић (2. октобар 2017.), на мјесто судског извршитеља у Основном суду, примљен је и Марко Вуковић. Он је у фебруару прошле године, на основу споразума о признању кривице, пред Основним судом Брчко дистрикта БиХ осуђен на три мјесеца затвора због насиља у породици над супругом. Изречена казна затвора замијењена је радом за опште добро на слободи у трајању од 25 радних дана, а које је дужан извршити у року од године.

Журнал подјсећа на Закон о службеницима и намјештеницима у правосуђу Брчко дистрикта БиХ који, између осталог, прописује да ће се рјешењем руководиоца правосудне институције службеник, односно намјештеник удаљити из службе уколико је против њега потврђена оптужница за које се може изрећи казна затвора у трајању од најмање три године.

За кривично дјело због којег је осуђен Вуковић законом је предвиђена затворска казна до три године.

Још један запослени брчанског суда против којег је подигнута оптужница је и Аладин Бисер. Он ради као референт за унос података, али је за разлику од Вуковића, привремено удаљен из службе. Против Бисера је покренут кривични поступак због кривичних дјела злоупотреба службеног положаја и лажно представљање. Овај поступак је још увијек у току.

У међувремену је дисциплински тужилац запослених у правосуђу, а који је уједно и секретар Правосудне комисије Брчко дистрикта БиХ, против Бисера покренуо и дисциплински поступак због теже повреде службене дужности. Журнал сазнаје да је Дисциплинска комисија 4. септембра 2020. обуставила тај поступак јер је наступила застара вођења дисциплинског поступка. Дисциплински тужилац је на тај закључак уложио жалбу, али је она одбијена као неоснована.

Битно је напоменути да Кривични закон Брчко дистрикта БиХ прописује и брисање осуда по „протеку одређеног времена и под условом да осуђени у том времену не почине ново кривично дјело“ и након тога се те осуде не смију спомињати у казненим евиденцијама.

Но, извор близак суду наглашава да су казне већ биле на снази у вријеме запослења споменутих особа, тако да њихове пријаве за запослење није требало ни узети у обзир.

Судију Основног суда Недељка Табаковића, који је један од ријетких судија спремних да јавно причају о свим мањкавостима у бх. правосуђу, Журнал је питао  да ли је у поменутим случајевима запослења прекршен закон на шта је он одговорио да сматра да су ово много тежи и озбиљнији случајеви од оног због којег је суспендована, а касније и смијењена предсједница Општинског суда у Мостару Дивна Бошњак.

-  Она је у суду у којем је била предсједница запослила братића, а тај момак није кривично одговарао, тако да очекујем хитну реакцију УДТ-а и ВСТВ-а, као и међународних фактора да се и у случају Основног суда Брчко дистрикта поступа по истом аршину, као и у случају Бошњак. Овдје је више случајева и кривичне одговорности што штети како угледу суда, тако и цијеле правосудне заједнице - наводи Табаковић.

Бивши власник фирме, сад приправник у суду

Занимљив податак је и да је у Основном суду Брчко дистрикта БиХ као приправник запослен и Дани Танић, који је донедавно био директор и законски заступник фирме New Energy, која је потписала уговор о концесији са Владом Републике Српске, прецизније са министарством којим руководи Петар Ђокић.

Ђокићев возач Горан Тадић такођер је један од власника те фирме, а о чему су медији раније извјештавали. Тадић је, подсјетимо, и потпредсједник руског мото клуба Ноћни вукови Републике Српске.

Како Журнал подсјећа, Министарство индустрије, енергетике и рударства, на челу са Ђокићем, је 22. новембра 2017. расписало јавне позиве за подношење понуда за додјелу концесије за изградњу мале хидроелектране „Невачка“ на ријеци Ступчаници, општина Хан Пијесак. На позиву је тада изабрана фирма “New energy”, која је у мају 2018.  потписала уговор о концесији по којем је вриједност инвестиције нешто већа од три милиона КМ.

У Министарству енергетике у то вријеме су тврдили да нису уопште знали ко се пријавио на позив, односно да је заинтересована и фирма возача министра Ђокића. 

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Ухапшени због фалсификовања диплома о завршеној средњој школи Ухапшени због фалсификовања диплома о завршеној средњој школи
Више од 10 физичких и правних лица осумњичено за вишемилионске злоупотребе Више од 10 физичких и правних лица осумњичено за вишемилионске злоупотребе
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 26m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 40m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 30m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 45m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    10h 28m
    0