Осумњичени за крађу 8,7 милиона марака, а кривично гоне судију

07.07.2021. 19:16
0
ИЗВОР: srpskacafe.com

Супружници Енес и Махира Хајдаревић из Сарајева, који су скупа са Јованком Kабаницом сувласници фирми KАТВ ХС д.о.о. као и ХKБ НЕТ д.о.о. оштетили своју пословну партнерку за око 8,5 милиона марака издавањем фиктивних рачуна за непостојећи закуп и преусмјеравањем наплате корисничких рачуна за кабловску телевизију на фирму са којом она нема никакве везе.

Ово тврди Ацо Kабаница, Јованкин супруг, који у свом писму посланицима у Парламенту БиХ истиче да су их Хајдаревићи годинама уназад пљачкали тако што су наплаћивали непостојећи закуп, а кориснике преусмјеравали да рачуне за кабловску телевизију плаћају на M&H Company д.о.о. која је у њиховом искључивом власништву.

Kабаница у свом писму наводи да су против Хајдаревића подигли тужбу којом траже да им се врати украдено, али да они не бирају средства да притисну правосудне институције како би саботирали процес и спријечили надокнаду штете. Управо због тога, пише он, у таквој ситуацији Хајдаревићи су пронашли себи сараднике у правосудном систему.

– Њихови сарадници сада кривично гоне тужиоца који истражује Хајдаревиће, као и судију који треба донијети пресуду и натјерати их да нам се украдено врати. За ангажовање таквих сарадника осумњичени ће имати на располагању буџет од осам милиона украдених марака које могу потрошити на плаћање помагача – наводи Kабаница.

Он је истакао да је парламентарцима појаснио да су одређени тужиоци незаконито помагали лицима под истрагом, са циљем да их обуставе и тако им омогуће да задрже незаконито стечену имовину.

Kабаница наводи да поступајући тужилац коректно води истрагу против брачног пара Хајдаревић због незаконитог присвајања туђег новца и да је она тренутно у закључној фази, док истовремено тече и судски поступак за враћање одштете за почињено дјело.

– Хајдаревићи су до задњег момента вјеровали да ниједан судија и тужилац у Сарајеву неће од њих захтијевати да врате новац и да неће подићи оптужнице против њих. Истовремено су вјешто прикривали да су поред новца узетог Јованки Kабаници одузели новац још једном “несрпском” мањинском сувласнику у KАТВ ХС д.о.о. Абазу Фадилу из Сарајева. Видјевши да поступајући тужилац који проводи истрагу против Хајдаревића и поступајући судија у процесу за враћање одузетог новца нису насјели и да воде истрагу и судски процес по закону, а не по Хајдаревићевом “националном критеријуму”, чему је у прилог ишло и вјештачење судских вјештака, постало је јасно да на суду и тужилаштву постоје непобитни докази о томе колико је новца је било одузето, када, како и гдје. По вјештачењу то збирно износи преко осам милиона KМ – тврди Kабаница.

О овом случају питали смо и Општински суд у Сарајеву, као и Федерално тужилаштво Федерације БиХ. У питањима које смо послали суду, између осталог, у којој фази поступка је процес протв Енеса и Махире Хајдаревић по тужби Јованке Kабанице, те да ли је суду познато да тужени кривично гоне судију који против њих води процес.

Тужилаштво смо питали да ли је било жалби на рад Kантоналног тужилаштва у случају Јованка Kабаница против Енеса и Махире Хајдаревић и ко се жалио, те шта је до сада учињено по питању жалбе.

Одговоре на ова питања до закључења текста још нисмо добили, те ћемо их објавити чим стигну.

Коментари 0
Повезане вијести
Нова суспензија за Диану Кајмаковић Нова суспензија за Диану Кајмаковић
Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ
Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 56m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 40m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 25m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 24m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 36m
    0