Освештан крст у селу Језеро на мјесту некадашњег манастира

05.08.2024. 09:59
0
ИЗВОР: srna.rs

На иницијативу мјештана и расељених потомака људи из села Језеро код Калиновика на узвишењу Црквиште освештан je крст, подигнут на мјесту, гдје се, према предању, налазио православни манастир, уништен у вријеме Османлија.

Крст у Језеру подигнут из поштовања према прецима, а поготово ради потомака који треба да знају ко су, коме припадају и око чега се окупљају, поручено је са данашњег скупа коме је присуствовало више од 100 мјештана, потомака некадашњих становника и бројни гости.

Један од учесника у подизању овог знамења Новак Голијанин, у чијем власништви је Црквиште било, рекао је да је прије годину дана покренута иницијатива за обиљежавање овог мјеста, те да ће земљиште на којем је подигнут крст бити поклоњено Српској православној цркви којој и треба да припада.

- У овом селу је од 1960. до 1987. године вршена служба Божија код камена који је и данас остао на истом мјесту, уз који су прислуживан свијеће на брежуљку Црквиште у селу Језеро, на којем је, према предању, био манастир порушен у вријеме Отоманске империје - истакао је Голијанин.

Он је додао да је идеја о постављању и освештању крста реализована, захваљујући групи ентузијста, те да је данас послије више од 30 година на овом мјесту служена света литургија у овом селу.

Према предању, које се преносе у фамилији Голијанин - најстаријим мјештанима, манастир у Језеру је одбрањен три пута од напада Tурака, али су четврти, уз бројну војску ушли у село побили српско становништво и порушили храм.

Коментари 0
Повезане вијести
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Дан српског јединства, слободе и националне заставе Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 44m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    10h 26m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 54m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    7h 24m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    10h 15m
    1