Osveštan krst u selu Jezero na mjestu nekadašnjeg manastira

05.08.2024. 09:59
0
IZVOR: srna.rs

Na inicijativu mještana i raseljenih potomaka ljudi iz sela Jezero kod Kalinovika na uzvišenju Crkvište osveštan je krst, podignut na mjestu, gdje se, prema predanju, nalazio pravoslavni manastir, uništen u vrijeme Osmanlija.

Krst u Jezeru podignut iz poštovanja prema precima, a pogotovo radi potomaka koji treba da znaju ko su, kome pripadaju i oko čega se okupljaju, poručeno je sa današnjeg skupa kome je prisustvovalo više od 100 mještana, potomaka nekadašnjih stanovnika i brojni gosti.

Jedan od učesnika u podizanju ovog znamenja Novak Golijanin, u čijem vlasništvi je Crkvište bilo, rekao je da je prije godinu dana pokrenuta inicijativa za obilježavanje ovog mjesta, te da će zemljište na kojem je podignut krst biti poklonjeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi kojoj i treba da pripada.

- U ovom selu je od 1960. do 1987. godine vršena služba Božija kod kamena koji je i danas ostao na istom mjestu, uz koji su prisluživan svijeće na brežuljku Crkvište u selu Jezero, na kojem je, prema predanju, bio manastir porušen u vrijeme Otomanske imperije - istakao je Golijanin.

On je dodao da je ideja o postavljanju i osveštanju krsta realizovana, zahvaljujući grupi entuzijsta, te da je danas poslije više od 30 godina na ovom mjestu služena sveta liturgija u ovom selu.

Prema predanju, koje se prenose u familiji Golijanin - najstarijim mještanima, manastir u Jezeru je odbranjen tri puta od napada Turaka, ali su četvrti, uz brojnu vojsku ušli u selo pobili srpsko stanovništvo i porušili hram.

Komentari 0
Povezane vijesti
Narod oguglao na pljačku Narod oguglao na pljačku
Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 0m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 42m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 10m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 31m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 40m
    0