Освештана обновљена породична гробница Јефтановића (ФОТО)

26.05.2021. 12:51
0
ИЗВОР: СРНА

Обновљена породична гробница једног од најзначајнијих и најугледнијих сарајевских Срба Глигорија Јефтановића /1841-1927/ освештана је данас на градском гробљу Баре у присуству градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића.

Ћосић, на чију иницијативу је и оновљена гробница Јефтановића, рекао је да, нажалост, недовољан број грађана Источног Сарајева и Сарајева зна ко је био Глигорије Јефтановић и колико је у прошлости урадио за српски народ, али и развоју Сарајева.

- Ово је само мали чин захвалности овом великом човјеку. Ово није надлежност Градске управе Источно Сарајево, већ испуњавање људске обавезе са позиција које обављамо јер је Глигорије Јефтановић заслужио, у најмању руку, да му се бар на овај начин одужимо - изјавио је Ћосић новинарима.

Слика

Он је подсјетио да је Јефтановић био можда и најбогатији привредник у Сарајеву, један од оснивача прве српске штедионице 1904. године и прве српске банке 1907. године.

- Глогорије је 1912. године основао и прву српску централну привредну банку, а саградио је и чувени сарајевски хотел `Европа` 1884. године. Оснивач је и првог привредног друштва. То је човјек који је у том времену био истински вођа народа. Борио се и да заштити права Срба у вријеме када су били под једном моћном царевином, као што је била Аустро-Угарска - истакао је Ћосић.

Према његовим ријечима, Јефтановић је водио битку за заштиту српског језика и права српског народа, а био је и један од оснивача Српског просвјетног и културног друштва "Посвјета", те Српског пјевачког друштва "Слога".

- Због свега тога је и трпио. Током Првог свјетског рата због залагања за српски народ провео је двије године на робији. Глигорије Јефтановић је допринио положају српског народа, а остаће упамћен и по томе што се борио против идеја Бењамина Калаја. Он је тада примијетио да не може постојати босански, већ српски језик - указао је Ћосић.

Осим што је обновљена запуштена гробница, Ћосић је навео да је Градска управа погребном предузећу измирила дуговања за одржавање за посљедњих 35 година.

- Данашње власти у Сарајеву треба да се запитају зашто прекрајају историју и зашто нису у стању да се сјете људи као што је Глигорије Јефтановић. Данашње Сарајево изгледа превише кратковидо и у неким тренутцима превише лицемјерно - нагласио је градоначелник Источног Сарајева.

Ћосић је поручио да Источно Сарајево неће одустати од захтјева да у Сарајеву буду уклоњене табле које вријеђају српски народ.

Слика

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић рекао је да Глигорије Јефтановић није био само најуспјешнији привредник у Сарајеву, већ и у цијелој БиХ, те да га то није спречавало да се бори за српске националне интересе.

- Јефтановић је био један од аутора оба царска меморандума којима је тражена већа самосталност и аутномија, како у вјерским пословима, тако и у просвјетним. Борио се за српске интересе и зато је био спреман да сноси посљедице и да робија. Успијевао је да нађе простор и да помогне оснивање `Просвјете` и `Слоге`, која и данас постоји - рекао је Костовић.

Он је додао и да је Глигоријев син Здравко један од оснивача Спортског друштва "Славија".

- Овај данашњи чин је симболична порука да се ми не одричемо сарајевских Срба и традиције. Ово је био град у чијем стварању су једнако учествовали и Срби. Популарисањем лика Глигорија Јефтановића и давањем улица у нашем граду по њему, ми правимо профил личности који би требао да буде узор данашњим привредницима - истакао је Костовић.

Слика

Протојереј Велимир Дивљановић похвалио је градоначелника Ћосића, истичући да је обновом гробнице показао како треба да се понаша прави хришћанин и како се чува сјећање на прваке из свог народа када их скоро сви други забораве.

- Остало је мало Срба у Сарајеву и ово је јако битно да би се сачувало сјећање на чињеницу да су Срби стварали овај град и чинили његову окосницу. Хвала градоначелнику што је све то препознао и учинио да једно велико име у историји сарајевских Срба поново буде спомињано у том граду - додао је Дивљановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 56m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 29m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 55m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 8m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 37m
    3