Отац и син кампером упознали љепоте региона (ФОТО)

12.10.2020. 09:11
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Да један отац вриједи више него стотину учитеља давних година казао је велики британски пјесник Џорџ Херберт, а да изреке нису само слово на папиру кроз свој примјер показали су Бањалучанин Мирослав Бундало и његов четворогодишњи син Феликс.

Наиме, отац и његов насљедник комбијем, који су малим корекцијама претворили у кампер, обишли су природне и културне знаменитости БиХ, Црне Горе и Србије, а током овог путешествија Мирослав и Феликс заједничким снагама су пролазили занимљиву теренску наставу, те учили о биологији, географији, историји, бонтону, физичком васпитању...

-Попели смо се на више од 10 планина, обишли више од 10 језера и више од 10 водопада. Путовање је трајало око 45 дана, три туре по 15 дана, са малим паузама између. У тих мјесец и по дана стало је доста тога - научили смо бројати до 100 и написати његово име, научили смо скоро све брендове аутомобила и саобраћајне знакове, упознали смо много врста птица- казује поносно Мирослав у име двојца који је током путовања прешао око 5.500 км.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Мирослав каже за "Независне" да се његов посао своди на путовања, али да је ове године због ситуације с вирусом корона који је задесио цијели свијет пословне планове одложио, те да му је слободно вријеме добро дошло да више времена проведе са знатижељним четворогодишњаком.

-Заједничко вријеме искористили смо на најбољи могући начин - по цијеле дане смо били заједно. Осјећај је другачији него кад слободно вријеме проводимо код куће, његов ритам је другачији - када се пробуди изађемо у град, мало гледа цртане филмове, игра игрице, као и сва остала дјеца... А на нашем путовању напунио се неком посебном позитивном енергијом- објашњава отац који је сину приредио несвакидашње упознавање природних љепота три земље.

-За младе је путовање дио едукације, за старе дио искуства- гласи једна изрека, а Мирослав каже да је у потпуности сагласан с њом.

-Иначе се бавим планинарењем и организовањем разних излета у природу, тако да за мене ово путовање није било ништа ново, ја сам већину тих локација већ раније посјетио. Било је неколико мјеста која су ме увијек мимоилазила и њих сам ставио на списак, те ми је било посебно задовољство та мјеста први пут посјетити са Феликсом и њега научити нечему новом- прича Мирослав.

На наше питање да ли је било тешко организовати овакво путовање и ускладити своје и потребе четворогодишњака, Мирослав каже да Феликс воли авантуру и путовања, те да у супротном не би било могуће реализовати један овакав "road trip".

-Многи су ме питали како сам успио, а рећи ћу: ако је дијете компликовано, онда је компликовано и организовати један овакав пут, али ако дијете ужива у свему томе и сарађује с вама - онда ништа није компликовано, напротив, лакше је него код куће. Феликс ми је сваки дан давао нове идеје и додатно ми олакшао цијело путовање- признаје Мирослав.

А четворогодишњаку сви пређени километри са татом, учење о ријекама, језерима, планинама, птицама, рибама, паљењу ватре у природи, вечере под ведрим небом, подаци о културно-историјским споменицима нису тешко пали. Напротив, он је уживао у авантурама с оцем и кратко је рекао: "Ми смо тим", а Мирослав додаје да су све активности током путовања биле прилагођене Феликсовом темпу.

-Било је дана када смо пјешачили и до 15 км, али то није био темпо којим бих ја прешао тих 15 км, у ствари је то био Феликсов темпо. Успут смо одмарали, разгледали околину, разговарали о, у том моменту, њему занимљивим појавама, те сам и ја био изненађен кад бих на крају дана на телефону или сату видио колико смо заправо тај дан препјешачили- прича Мирослав.

Потврђујући својим казивањима цитат с почетка приче, Мирослав наводи да оваква путовања и активности дефинитивно помажу у изградњи дјететове личности и стасавању за неко будуће вријеме.

-На путовању ништа није било исфорсирано, све се дешавало спонтано. На примјер, на врхове неких планина смо се пењали, а код неких смо стајали пред самим врхом јер мени ништа не значи да се попнемо на врх, него да видим осмијех на Феликсовом лицу и да из сваке нове ситуације научи нешто ново - закључује Мирослав.

Љепоте БиХ

Мирослав Бундало цитирао је Џавахарлала Нехруа: "Живимо у дивном свијету који је пут љепоте, чари и авантура. Нема краја авантури коју можемо имати само ако је тражимо отворених очију", а на наше питање може ли се овај цитат односити на БиХ и њене љепоте, одговара потврдно.

-Првих 15 дана нашег путовања шаљиво сам назвао 'Подсјетимо се љепота наше државе јер тренутно немамо другог избора'. То што сам написао не значи да ја упознајем БиХ јер ја је већ знам, али наши људи су због вируса корона једноставно били принуђени да путују само по нашој земљи. У БиХ ћете пронаћи немогуће лијепа мјеста, природна, историјска и културна блага - просто нисмо свјесни све љепоте која је ту око нас -  каже Мирослав. 

Локације

Отац и син на свом путешествију обишли су Бањалуку, Прокошко језеро, планину Клековачу, Мартинброд, Штрбачки бук, Јаподске отоке, водопад Блихе, пећину Дабар, планину Јахорину, Сарајево, водопад Скакавац, камене кугле у Завидовићима, планине Цинцар и Влашић, Ливно, Јајце, Балкану, Пливско језеро, Крупу на Врбасу, Врело Буне, Мостар, Бунски канал, Јабланицу, Орловачко језеро, Зеленгору, Трновачко језеро, Пријевор. На карти посјећених локација нашли су се и прашума Перућица, Тјентиште, Требиње, тврђава Дракуљица, Билећко језеро, језеро Клиње, те Јагодино језеро, планине Кук и Требевић, шпиља Вјетреница, Хутово блато, Бушко и Рамско језеро, језеро Мандек, водопад Кравица, планина Романија те пећина Орловача. Дошли су и до Вишеграда, Мокре Горе, планине Дурмитор, Жабљака, природног резервата Увац, Златибора, Скадарског језера, Бара, Улциња, Аде Бојане, планине Ловћен, Котора, Плаве шпиље, каменог града Луштица баy, плаже Жањиц, Плавих хоризоната, Јаза, Плоче, те Будве, Рафаиловића, Никшића, манастира Острог, планине Вранице, Дрвара, Врела Босне, Лучице, Почитеља, пирамида у Високом и других бројних локалитета.

Коментари 0
Повезане вијести
Народни гуслари, отац и син, његују традицију (ФОТО) Народни гуслари, отац и син, његују традицију (ФОТО)
У породичној кући пронађена тијела оца и сина У породичној кући пронађена тијела оца и сина
Свештеник објаснио када и како син преузима крсну славу од оца Свештеник објаснио када и како син преузима крсну славу од оца
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    18h 50m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    18h 21m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    14h 37m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    18h 44m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    10h 32m
    2