Отказано богојављенско пливање на Газиводама због безбједносних разлога

17.01.2024. 17:14
0
ИЗВОР: srna.rs

Традиционално богојављенско пливање за Часни крст на језеру Газиводе ове године неће бити одржано због организационих и безбједоносних разлога, саопштила је Епархија рашко-призренска.

У Епархији наводе да ће на Богојављење у свим црквама и храмовима ове епархије бити служена празнична литургија, уз освећење воде.

- Позивамо наше вернике да се тог дана у што већем броју окупе у својим храмовима и на тај начин литургијски обележе овај празник и понесу својим домовима освећену воду ради благослова - поручили су из Епархије рашко-призренске.

Српска православна црква прославља 19. јануара Богојављење - празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере. Исуса Христа је на ријеци Јордан крстио Јован Крститељ који је крштавао људе, припремајући их тако за долазак Месије.

Богојављење је један од највећих хришћанских празника, јер се сматра да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Дух Свети, чиме је први пут објављена тајна Свете Тројице који су постали симбол вјере.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља
Јединством и храброшћу одговорити на терор и уцјене Приштине Јединством и храброшћу одговорити на терор и уцјене Приштине
Миладин Вуковић први допливао до Часног крста на ријеци Прачи у паљанском насељу Николићи Миладин Вуковић први допливао до Часног крста на ријеци Прачи у паљанском насељу Николићи
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    7h 24m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    10h 10m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    9h 43m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    12h 50m
    1
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    23h 48m
    1