Otkazano bogojavljensko plivanje na Gazivodama zbog bezbjednosnih razloga

17.01.2024. 17:14
0
IZVOR: srna.rs

Tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst na jezeru Gazivode ove godine neće biti održano zbog organizacionih i bezbjedonosnih razloga, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

U Eparhiji navode da će na Bogojavljenje u svim crkvama i hramovima ove eparhije biti služena praznična liturgija, uz osvećenje vode.

- Pozivamo naše vernike da se tog dana u što većem broju okupe u svojim hramovima i na taj način liturgijski obeleže ovaj praznik i ponesu svojim domovima osvećenu vodu radi blagoslova - poručili su iz Eparhije raško-prizrenske.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje - praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je krštavao ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja
Jedinstvom i hrabrošću odgovoriti na teror i ucjene Prištine Jedinstvom i hrabrošću odgovoriti na teror i ucjene Prištine
Miladin Vuković prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Prači u paljanskom naselju Nikolići Miladin Vuković prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Prači u paljanskom naselju Nikolići
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    17h 56m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 52m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    16h 56m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    13h 49m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    15h 46m
    0