Отказано рочиште за злочин над Србима у Орашју

21.03.2023. 17:19
0
ИЗВОР: srna.rs

У Суду БиХ сутра, због болести члана судског вијећа, неће бити настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, потврдио је Срни један од бранилаца у овом предмету.

На рочишту одржаном 15. марта свједоци одбране говорили су о успостављању линија одбране у Орашју, наводећи да су на копању ровова и траншеја били ангажовани сви који нису били војно способни, укључујући и Србе који су били затворени у Средњошколски центар.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва - убиства, затварање или друга тешка одузимања слободе, мучења, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Коментари 0
Повезане вијести
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 52m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    18h 16m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    13h 45m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 22m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 3m
    0