Otkazano ročište za zločin nad Srbima u Orašju

21.03.2023. 17:19
0
IZVOR: srna.rs

U Sudu BiH sutra, zbog bolesti člana sudskog vijeća, neće biti nastavljeno suđenje desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine, potvrdio je Srni jedan od branilaca u ovom predmetu.

Na ročištu održanom 15. marta svjedoci odbrane govorili su o uspostavljanju linija odbrane u Orašju, navodeći da su na kopanju rovova i tranšeja bili angažovani svi koji nisu bili vojno sposobni, uključujući i Srbe koji su bili zatvoreni u Srednjoškolski centar.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva - ubistva, zatvaranje ili druga teška oduzimanja slobode, mučenja, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici
Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka
Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    11h 14m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    22h 47m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    22h 28m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    9h 28m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    7h 18m
    0