Откриће: Шта је заједничко већини обољелих од ковида?

05.11.2020. 22:02
0
ИЗВОР: ljepotaizdravlje.ba

Од почетка ковид-19 пандемије стручњаци спомињу могућу везу између недостатка витамина Д и тежег облика ове болести.

Наиме, витамин Д има велику улогу у нашем имунитету и то је разлог због којег су научници помислили да би могла постојати таква веза.

Шпански страживачи са Универзитета Cantabria у Сантандеру управо су објавили студију која је додатно потврдила да чак 82 % хоспитализованих пацијента с коронавирусом има недостатак тог витамина који у правилу добијамо излагањем сунцу, али с обзиром на то да се годинама упозорава да “то и није толико здраво” због меланома, није чудно да је витамин Д све чешће дефицитаран. Но, научници такође упозоравају да и неки други витамини те минерали и метали у траговима могу помоћи да се имунитет лакше носи с инфекцијом.

Шпански научници прегледали су 216 пацијената обољелих од ковида-19 у болници у Валдецилли на сјеверу Шпаније и открили да је 82 %  имало недостатак витамина Д, а само 18 % хоспитализиваних одговарајући ниво свих других нутријената. Од праћених пацијента с недостатком витамина Д, њих 44 је било премјештено у јединице интензивне његе јер им се стање погоршало, а 37 их је завршило на респиратору. То је разлог због којег шпански стручњаци позивају грађане да док траје ова пандемија узимају додатне дозе витамина Д јер тако повећавају шансе да ће болест бити блажа и да неће бити хоспитализовани.

Ово шпанско истраживање само је једно у низу. Тако су недавно Британци објавили истраживање у којем је учествовало 5.000 добровољаца који су шест мјесеци узимали витамин Д и пратила се ситуација, односно жељело се видјети може ли се тако заштити људе од заразе или барем од тешког облика болести. Показало се да има предности.

- Лијечење недостатка витамина Д посебно је важно код старијих и високоризичних пацијената с хроничним болестима попут дијабетеса- рекао је др Јосе Хернандез са Универзитета Сантандер.

Стручњаци сматрају да је ниво витамина Д испод 20 нанограма по милилитру знак за узбуну, односно да се морају узимати додаци како би се организам заштитио и како би се повећала имуност. Постоји пуно доказа који говоре да је витамин Д важан у регулисању и сузбијању упалног цитокинског одговора респираторних ћелија и макрофага на различите патогене, укључујући респираторне вирусе.

- Шведско министарство здравља препоручује да све старије особе узимају 800 интернационалних јединица витамина Д дневно јер то подиже имунолошки систем. Осим тога, недостатак витамина Ц, кверцетина или цинка такође може утицати на имунолошки систем- каже проф. др Ненад Богдановић, неурогеријатар са Универзитетске клинике Каролинска, који се низ година бави утицајем витамина Д на имунолошки систем старијих особа и здравље мозга у вези са деменцијом.

Наиме, уз витамин Ц добро је узимати и кверцетин, антиоксиданс који дјелује на имунолошки систем и спречава алергијске реакције. Иначе, има га у луку, бијелом луку, јабукама, грожђу… Препоручује се и мелатонин, који не само да регулише спавање, већ утиче и на регулацију температуре, крвни притисак…

Препоручене дозе додатака прехрани за додатну заштиту од ковида-19 у дневној дози:

Витамин Д3 – 1000 до 4000 ИЈ
Витамин Ц – 500 мг
Кверцетин – 250-500 мг
Цинк – 75-100 мг, а након мјесец дана редуковати на 30-50 мг
Мелатонин – почети с 0,3 мг и повећавати до 2 мг (узима се прије спавања)

Коментари 0
Повезане вијести
У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Спојите ове намирнице и ојачајте свој имунитет Спојите ове намирнице и ојачајте свој имунитет
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    4h 56m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    17h 33m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    21h 21m
    0
  • Крађа у Палама
    3h 14m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    21h 5m
    0