Откривена јединствена "фабрика соли" у Британији

03.04.2021. 12:59
0
ИЗВОР: srpskacafe.com

Неолитски људи производили су со на британским острвима прије скоро 6 000 година, много прије него што је направљен њихов знаменити споменик Стоунхенџ и више од два миленијума прије него што се претпостављало да је почела прерада соли, сугеришу налази новог истраживања.

Радови на ископавањима на фарми „Sтreet House“ у сјеверном Јоркширу изнедрили су доказе који се односе на најранију локацију за производње соли икад пронађену у Великој Британији. То је, уједно и једна од најстаријих „фабрика соли“ ове врсте у западној Европи.

Током рада на локацији, археолози су открили бројне упечатљиве предмете, попут рова у коме су била три огњишта, сломљени комади неолитске керамике у којима још увијек постоје наслаге соли, јама за складиштење и још много тога.

Према Стиву Шерлоку, главном археологу, налази су „спектакуларни и од националног значаја“.

Британија је позната по мјестима за обраду соли у бронзаном добу, од којих је најраније познато било од око 1 400. године прије нове ере. Међутим, ново налазиште је јединствено јер припада неолитском добу. Ранија налазишта соли сличне старости раштркана су широм континенталне Европе, посебно у Пољској и на Балкану, док у Британији нису била откривена налазишта из тог доба.

Људи који су у то вријеме обитавали на локацији код „Street House“-a били су попут „пионира“, рекао је Шерлок, напомињући да су морали да очисте околни пејзаж од храстове и брестове шуме да би изградили своја насеља.

- Керамика откривена на том мјесту подсјец́ала је на предмете које су донијели људи који су дошли из сјеверне Француске око 4 000 године прије нове ере, а са њима је вјероватно стигла „технологија обраде соли - додао је Шерлок.

Коментари 0
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    16h 20m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    19h 59m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    14h 29m
    0
  • Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
    23h 23m
    2
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    3h 10m
    0