Откривена спомен-обиљежја Зуку Џумхуру и краљу Твртку

15.12.2020. 19:24
0
ИЗВОР: СРНА

У Херцег Новом данас су свечано откривени спомен-обиљежје у част писца, сликара и карикатуристе Зулфикара Зука Џумхура и обновљена спомен-плоча оснивачу града, краљу Твртку Првом Котроманићу.

Спомен-обиљежја поставила је Општина Херцег Нови, а свечано су их открили амбасадор БиХ у Црној Гори Бранимир Јукић и предсједник општине Стеван Катић.

Плоча са медаљонским ликом Зука Џумхура постављена је на објекту у Старом граду, у близини градске пијаце и кафане "Херцеговина", у којој су Новљани често сретали умјетника са чувеним приповједачким даром.

- Данас, 100 година од Зуковог рођења, коначно откривамо спомен-обиљежје у част овог свестраног умјетника, које подсјећа и поручује да су Зуко и Херцег Нови једно другоме припадали. Изузетна ми је част и велико задовољство што и на овај начин потврђујемо да Зуко и даље живи у срцима, сјећањима и причама његовог "града пјесника и давних јунака" - рекао је Катић.

Катић је подсјетио да је овај мајстор цртачког приказивања и писменог казивања, учењак и боем, ходољубац и грађанин цијелог свијета живио у Херцег Новом 20 година и из њега се прије три деценије преселио у легенду.

- Баш у Новом сусрело се све оно за чиме је трагао овај свестрани умјетник и освједочени хедониста – инспиративни предјели, разнолики укуси и људи различитих погледа на свијет, који цијене бесједу - рекао је Катић.

Говорећи о значају који је Џумхур имао за Херцег Нови, Катић је истакао да су захваљујући овом умјетнику живог духа и непоновљивог приповједачког талента, остали записи који су слика прошлости, али и душе овог града, коју је Зуко препознао.

Ријечи захвалности предсједник општине је упутио интелектуалцима који су иницирали постављање спомен-обиљежја, Секретаријату за културу и образовање, вајару Николи Косићу, архитекти Срђану Марловићу и осталима који су допринијели да Херцег Нови добије спомен-плочу у Зукову част, преносе црногорски медији.

Катић је изразио захвалност за то што је Џумхур у Херцег Нови дошао на неколико дана, а остао двије деценије.

- Хвала му на титули "Херцег међу градовима". Хвала му за богатство слика и ријечи блиских људима, које ће и пред будућим генерацијама добро и живо откривати и освјетљавати Херцег Нови и његову душу - закључио је Катић.

Јукић захвалио је Херцег Новом на подизању плоче Зуку Џумхуру, који је по рођењу био Коњичанин, а по опредјељењу Новљанин.

- Он то није доказао само својим карикатурама, својим ходољубљима, својим путописима, већ и самим менталитетом и начином како је приказивао живот и вриједностима које је заступао. Мени је драго да Херцег Нови дијели те вриједности. Зуко Џумхур је човјек који спаја, који је регионална појава и заиста ми је драго да у овим временима обраћамо пажњу на ствари које нас спајају - поручио је Јукић.

Иницијативу да Зуку Џумхуру буде постављено спомен-обиљежје у граду који је волио покренула је група Новљана, 14 херцегновских интелектуалаца, књижевника, новинара, сликара, међу којима је и академски сликар Војо Станић.

Секретаријат за културу и образовање и општина Херцег Нови спровели су потребне законске процедуре и успјешно реализовали ту идеју.

Медаљон са Зуковим ликом дјело је Новљанина, академског вајара Николе Никше Косића, док је пројекат постављања плоче био задужен још један Новљанин, архитекта и конзерватор, Срђан Марловић.

Церемонија је настављена испод Сахат куле, гдје су Јукић и Катић открили обновљену спомен-плочу краљу Твртку Првом Котроманићу, који је утемељио Херцег Нови прије више од шест вијекова.

Спомен-плоча у част оснивача града првобитно је постављена поводом 600 година од оснивања, још 1982. године. Прије око двије године плоча се одломила и пала, због чега је Општина Херцег Нови кренула у њено обнављање и она од данас поново свједочи о историји Новог, у пролазу испод тврђаве која је симбол града.

На плочи су уклесани лик краља Твртка Првог и текст из оригиналне повеље о оснивању града, која се чува у дубровачком архиву. Откривању плоче претходио је перформанс.

Откривању два спомен-обиљежја присуствовали су и конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић.

Откривању спомен-обиљежја претходио је састанак Јукића и челника општине Херцег Нови, а у фокусу разговора били су туризам и добра сарадња Херцег Новог са побратимским градовима и општинама у БиХ.

Јукић је истакао да је Херцег Нови град који може бити примјер за обје државе, на који начин локална заједница може остварити сарадњу са својим побратимским градовима.

Катић је рекао да је најављено отварање заједничког граничног прелаза на Ситници у наредних неколико мјесеци, што је договорено на нивоу Црне Горе и БиХ.

Он је похвалио успјешну сарадњу са градовима БиХ када су у питању реализације прекограничних пројеката који се финансирају из европских фондова, те додао да ће Херцег Нови наставити да буде поуздан партнер побратимским и пријатељским градовима, на обострану добробит и задовољство.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Народ требевићког краја страдао само зато што је волио и бранио своју отаџбину Митрополит Хризостом: Народ требевићког краја страдао само зато што је волио и бранио свој...
Православна црква код Стоца оскрнављена приликом снимањем филма "Краљ Твртко" Православна црква код Стоца оскрнављена приликом снимањем филма "Краљ Твртко"
Херцег Нови: Пронађено тијело дјечака код рта Оштро Херцег Нови: Пронађено тијело дјечака код рта Оштро
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 0m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 56m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 41m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 40m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 52m
    0