Откупљивачи нуде седам КМ за малину, тврде да нема потражње

10.08.2022. 08:52
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је берба малина у Српској у завршној фази, још није формирана откупна цијена, а према ријечима откупљивача, 10 КМ - колико траже произвођачи - је недостижно.

Рекао је то за "Независне новине" власник хладњаче за складиштење воћа "Агро-др" Петко Ранкић из Братунца.

- Још нисмо формирали цијену према призвођачима, тренутно је извоз стао, а он највише утиче на цијену - навео је Ранкић.

Како је истакао, никад нису имали тешку годину као што је ова.

- Не знамо шта ће бити, никада није било теже. Ми уопште немамо понуде за извоз, а имамо обавезе према произвођачима које морамо да испунимо - рекао је Ранкић.

Према његовим ријечима, свака откупна цијена већа од седам КМ је много.

- Нема шансе да можемо платити цијену коју произвођачи траже, све преко седам КМ је много. Ја већ сада имам понуде за извоз роленд пребране малине, а цијена је негдје око осам КМ - рекао је Ранкић.

Како додаје, када се саберу сви материјални трошкови, откупљивачи су у минусу.

- Нисам сигуран која ће цијена бити, али све преко седам је пуно. Ако код других откупљивача цијена буде ишла до осам КМ, мораћу и ја да понудим толико, али свакако цијена коју траже призвођачи је немогућа - наводи Ранковић.

Саша Симић из Опште пољопривредне задруге "МБ Фруитс" Братунац рекао је за "Независне" да је цијена малине на свјетском тржишту знатно опала, а да је она коју призвођачи траже јако висока.

- Ми још нисмо изашли са цијеном, јер нема потражње за малином, немамо продајне излазне цијене и тешко је да одредимо улазне цијене - рекао је Симић. Како истиче, свјетски произвођачи сада користе мање малина због високих цијена, више се користе рибизле, боровнице и купине јер су доста јефтиније, док се малине само користе у траговима.

- Јако је тешка година, поготво јер произвођачи очекују јако високу откупну цијену која се мјери с нереалном - рекао је Симић.

Како каже, цијену ће знати када се буде потписао први уговор, али она ће се свакако кретати седам до осам КМ.

- Људима исплаћујемо авансе, сезона је готова. Понуда за уговоре нема, за разлику од прошле године када су се земље утркивале за откуп - рекао је Симић.

Љубиша Алемпић, предсједник Удружења малинара "Виламет" из Братунца, Сребренице и Милића, истакао је за "Независне новине" да је 90 одсто бербе завршено прије двије седмице.

- На нашем подручју имамо једног откупљивача који је платио 10 КМ по килограму. Видјећемо да ли ће остати тако када се формирају коначне цијене - рекао је Алемпић.

Подсјећамо, како су "Независне" недавно писале, откупљивачи још нису формирали цијену, а произвођачи због доброг квалитета рода траже девет до десет КМ по килограму.

Како је том приликом казао Иван Стојановић, предсједник Управног одбора Удружења малинара "Виламет" из Милића, Сребренице и Братунца, откупљивачи и ове године праве међусобне дилове и наступају монополистички, што је превршило сваку мјеру.

- Они се међусобно договоре и лимитирају откупну цијену. Берба се за неколико дана завршава јер ове сезоне траје краће због суше, а откупљивачи још нису објавили коначну цијену - рекао је Стојановић.

Он је навео да власници већих хладњача чекају крај бербе и уцјењују узгајиваче не саопштавајући цијену.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац
Инжењер телекомуникација за столарским стругом Инжењер телекомуникација за столарским стругом
Потврђено присуство вируса афричке куге свиња Потврђено присуство вируса афричке куге свиња
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    6h 44m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    18h 44m
    6
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    20h 18m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    4h 13m
    0
  • Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
    22h 13m
    0