Otkupljivači nude sedam KM za malinu, tvrde da nema potražnje

10.08.2022. 08:52
0
IZVOR: nezavisne.com

Iako je berba malina u Srpskoj u završnoj fazi, još nije formirana otkupna cijena, a prema riječima otkupljivača, 10 KM - koliko traže proizvođači - je nedostižno.

Rekao je to za "Nezavisne novine" vlasnik hladnjače za skladištenje voća "Agro-dr" Petko Rankić iz Bratunca.

- Još nismo formirali cijenu prema prizvođačima, trenutno je izvoz stao, a on najviše utiče na cijenu - naveo je Rankić.

Kako je istakao, nikad nisu imali tešku godinu kao što je ova.

- Ne znamo šta će biti, nikada nije bilo teže. Mi uopšte nemamo ponude za izvoz, a imamo obaveze prema proizvođačima koje moramo da ispunimo - rekao je Rankić.

Prema njegovim riječima, svaka otkupna cijena veća od sedam KM je mnogo.

- Nema šanse da možemo platiti cijenu koju proizvođači traže, sve preko sedam KM je mnogo. Ja već sada imam ponude za izvoz rolend prebrane maline, a cijena je negdje oko osam KM - rekao je Rankić.

Kako dodaje, kada se saberu svi materijalni troškovi, otkupljivači su u minusu.

- Nisam siguran koja će cijena biti, ali sve preko sedam je puno. Ako kod drugih otkupljivača cijena bude išla do osam KM, moraću i ja da ponudim toliko, ali svakako cijena koju traže prizvođači je nemoguća - navodi Ranković.

Saša Simić iz Opšte poljoprivredne zadruge "MB Fruits" Bratunac rekao je za "Nezavisne" da je cijena maline na svjetskom tržištu znatno opala, a da je ona koju prizvođači traže jako visoka.

- Mi još nismo izašli sa cijenom, jer nema potražnje za malinom, nemamo prodajne izlazne cijene i teško je da odredimo ulazne cijene - rekao je Simić. Kako ističe, svjetski proizvođači sada koriste manje malina zbog visokih cijena, više se koriste ribizle, borovnice i kupine jer su dosta jeftinije, dok se maline samo koriste u tragovima.

- Jako je teška godina, pogotvo jer proizvođači očekuju jako visoku otkupnu cijenu koja se mjeri s nerealnom - rekao je Simić.

Kako kaže, cijenu će znati kada se bude potpisao prvi ugovor, ali ona će se svakako kretati sedam do osam KM.

- Ljudima isplaćujemo avanse, sezona je gotova. Ponuda za ugovore nema, za razliku od prošle godine kada su se zemlje utrkivale za otkup - rekao je Simić.

Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara "Vilamet" iz Bratunca, Srebrenice i Milića, istakao je za "Nezavisne novine" da je 90 odsto berbe završeno prije dvije sedmice.

- Na našem području imamo jednog otkupljivača koji je platio 10 KM po kilogramu. Vidjećemo da li će ostati tako kada se formiraju konačne cijene - rekao je Alempić.

Podsjećamo, kako su "Nezavisne" nedavno pisale, otkupljivači još nisu formirali cijenu, a proizvođači zbog dobrog kvaliteta roda traže devet do deset KM po kilogramu.

Kako je tom prilikom kazao Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara "Vilamet" iz Milića, Srebrenice i Bratunca, otkupljivači i ove godine prave međusobne dilove i nastupaju monopolistički, što je prevršilo svaku mjeru.

- Oni se međusobno dogovore i limitiraju otkupnu cijenu. Berba se za nekoliko dana završava jer ove sezone traje kraće zbog suše, a otkupljivači još nisu objavili konačnu cijenu - rekao je Stojanović.

On je naveo da vlasnici većih hladnjača čekaju kraj berbe i ucjenjuju uzgajivače ne saopštavajući cijenu.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Mužjak iz „porodice Rodić“ se iz Afrike vratio u Bratunac Mužjak iz „porodice Rodić“ se iz Afrike vratio u Bratunac
Inženjer telekomunikacija za stolarskim strugom Inženjer telekomunikacija za stolarskim strugom
Potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja Potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    18h 54m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 50m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    17h 54m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    14h 47m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    16h 44m
    0