Отворен Центар за дигиталне иновације на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО)

24.10.2024. 12:49
0
ИЗВОР: katera.news

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је свечано отворен Центар за дигиталне иновације који је фокусиран на област дигиталне пољопривреде.

Божидар Поповић, декан Електротехничког факултета, навео је да је новоотворени центар први такав у Републици Српској, БиХ и југоисточној Европи.

Према његовим ријечима, Универзитет у Источном Сарајеву изабрао је област дигиталне пољопривреде, као мултидисциплинарну област која има велики потенцијал за развој и примјену и у којој је у посљедњих неколико година наставно особље Универзитета реализовало значајне активности.

- Реализовали смо пројекте везане за пољопривредну производњу, управљање пластеничком производњом, пројекте за праћење грла у слободној испаши, као и пројекте везане за екологију – рекао је он.

Он је навео да је један од циљева Центра за дигиталне иновације је развој иновативних дигиталних рјешења за подршку малим пољопривредним произвођачима, кроз активан ангажман студената и наставног особља Универзитета, те сарадњу са локалним заједницама, привредним субјектима и сродним организацијама у земљи и иностранству.

- Кроз Центар дигиталних иновација укључени су и студенти који су већ реализовали завршне и мастер радове и надамо се да ћемо још више укључивати студенте и направити регионалне контакте - рекао је Поповић.

Доцент доктор Ненад Марковић, руководилац међународног SMART иновациони центри пројекта, навео је да је Универзитету у Источном Сарајеву партнер у реализацији "Erasmus+" пројекта којим је предвиђено оснивање и опремање иновационих центара на партнерским институцијама из БиХ, Црне Горе и Албаније.

- Циљ пројекта је да превазиђемо традиционалну академску улогу коју обављамо и постанемо регионални иновациони еко-системи који сарађују са разлићитим странама, првенствено привредом – навео је Марковић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Према његовим ријечима, "Erasmus+" пројекат је омогућио опремање Центар за дигиталне иновације у износу од 17.000 евра.

- Један дио смо искористили да опремимо овај центар потребном рачунарском опремом, а други дио смо искористили за алате који се односе на дигиталну пољопривреду – рекао је он.

Марковић истиче да пројекат омогућава професионализацију академског особља.

- SMART специјализације је релативно нови концепт који обухвата много мултидисциплинарних области. Стимулише наставно особље да се развојем својих компентенција за предузетништво што прије споје са привредним субјектима – навео је он.

Милица Велетић, представник ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, рекла је да јој је велика част што као савјетодавац присуствује данашњем отварању Центра за дигиталне иновације који се првенствено базира за дигиталну пољопривреду.

Велетићева је нагласила да су данас присуствовали и презентацији пластеник-нет платформе која ће помоћи пољопривредним произвођачима да побољшају производњу.

- Као савјетодавна служба представљамо спону између свих институција, па тако и Центра за дигиталне иновације и произвођача, како би пољопривредни произвођачи имали боље и квалитетније производе – рекла је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Паљани успјешни на тениском турниру Паљани успјешни на тениском турниру
Предложен притвор мушкарцу због насиља у породици Предложен притвор мушкарцу због насиља у породици
Куртеш: Када видим да ме мој град подржава, знам да сам постигла нешто велико Куртеш: Када видим да ме мој град подржава, знам да сам постигла нешто велико
Најчитаније
  • Женска особа скочила са зграде Студентског дома у Палама
    7h 14m
    3
  • Детаљи трагедије у Палама: Обављен увиђај, тијело превезено на обдукцију
    3h 13m
    3
  • Медицинари из болнице “Србија” отишли у приватну клинику у Сарајеву
    20h 3m
    16
  • Тешка саобраћајна незгода у БиХ
    19h 43m
    0
  • Погледајте колико ће ове године коштати литар ракије од крушке
    6h 5m
    0