Otvoren Centar za digitalne inovacije na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu (FOTO)

24.10.2024. 12:49
0
IZVOR: katera.news

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je svečano otvoren Centar za digitalne inovacije koji je fokusiran na oblast digitalne poljoprivrede.

Božidar Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta, naveo je da je novootvoreni centar prvi takav u Republici Srpskoj, BiH i jugoistočnoj Evropi.

Prema njegovim riječima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu izabrao je oblast digitalne poljoprivrede, kao multidisciplinarnu oblast koja ima veliki potencijal za razvoj i primjenu i u kojoj je u posljednjih nekoliko godina nastavno osoblje Univerziteta realizovalo značajne aktivnosti.

- Realizovali smo projekte vezane za poljoprivrednu proizvodnju, upravljanje plasteničkom proizvodnjom, projekte za praćenje grla u slobodnoj ispaši, kao i projekte vezane za ekologiju – rekao je on.

On je naveo da je jedan od ciljeva Centra za digitalne inovacije je razvoj inovativnih digitalnih rješenja za podršku malim poljoprivrednim proizvođačima, kroz aktivan angažman studenata i nastavnog osoblja Univerziteta, te saradnju sa lokalnim zajednicama, privrednim subjektima i srodnim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

- Kroz Centar digitalnih inovacija uključeni su i studenti koji su već realizovali završne i master radove i nadamo se da ćemo još više uključivati studente i napraviti regionalne kontakte - rekao je Popović.

Docent doktor Nenad Marković, rukovodilac međunarodnog SMART inovacioni centri projekta, naveo je da je Univerzitetu u Istočnom Sarajevu partner u realizaciji "Erasmus+" projekta kojim je predviđeno osnivanje i opremanje inovacionih centara na partnerskim institucijama iz BiH, Crne Gore i Albanije.

- Cilj projekta je da prevaziđemo tradicionalnu akademsku ulogu koju obavljamo i postanemo regionalni inovacioni eko-sistemi koji sarađuju sa razlićitim stranama, prvenstveno privredom – naveo je Marković.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Prema njegovim riječima, "Erasmus+" projekat je omogućio opremanje Centar za digitalne inovacije u iznosu od 17.000 evra.

- Jedan dio smo iskoristili da opremimo ovaj centar potrebnom računarskom opremom, a drugi dio smo iskoristili za alate koji se odnose na digitalnu poljoprivredu – rekao je on.

Marković ističe da projekat omogućava profesionalizaciju akademskog osoblja.

- SMART specijalizacije je relativno novi koncept koji obuhvata mnogo multidisciplinarnih oblasti. Stimuliše nastavno osoblje da se razvojem svojih kompentencija za preduzetništvo što prije spoje sa privrednim subjektima – naveo je on.

Milica Veletić, predstavnik resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, rekla je da joj je velika čast što kao savjetodavac prisustvuje današnjem otvaranju Centra za digitalne inovacije koji se prvenstveno bazira za digitalnu poljoprivredu.

Veletićeva je naglasila da su danas prisustvovali i prezentaciji plastenik-net platforme koja će pomoći poljoprivrednim proizvođačima da poboljšaju proizvodnju.

- Kao savjetodavna služba predstavljamo sponu između svih institucija, pa tako i Centra za digitalne inovacije i proizvođača, kako bi poljoprivredni proizvođači imali bolje i kvalitetnije proizvode – rekla je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Paljani uspješni na teniskom turniru Paljani uspješni na teniskom turniru
Predložen pritvor muškarcu zbog nasilja u porodici Predložen pritvor muškarcu zbog nasilja u porodici
Kurteš: Kada vidim da me moj grad podržava, znam da sam postigla nešto veliko Kurteš: Kada vidim da me moj grad podržava, znam da sam postigla nešto veliko
Najčitanije
  • Ženska osoba skočila sa zgrade Studentskog doma u Palama
    7h 15m
    3
  • Detalji tragedije u Palama: Obavljen uviđaj, tijelo prevezeno na obdukciju
    3h 14m
    3
  • Medicinari iz bolnice “Srbija” otišli u privatnu kliniku u Sarajevu
    20h 4m
    16
  • Teška saobraćajna nezgoda u BiH
    19h 44m
    0
  • Pogledajte koliko će ove godine koštati litar rakije od kruške
    6h 6m
    0