Отворен фестивал поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву (ФОТО)

10.04.2024. 17:56
0
ИЗВОР: katera.news

У Културном центру Источно Ново Сарајево данас је свечано отворен 22. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе Источно Сарајево, посвећен пјеснику Миловану Данојлићу.

Оснивач Фестивала и умјетнички директор "Форум театар" Источно Сарајево Витомир Митрић рекао је да је овогодишња дводневна књижевна манифестација посвећена Данојлићу и да се одржава под мотом "Свјетлост језика".

- Овогодишњи конкурс поезије за дјецу и младе је завршен, пристигло је много радова које је ишчитавала Данијела Мрда, магистар књижевноисторијских наука, која је и одабрала најуспјешније пјесме, чији ће аутори бити проглашени на затварању манифестације - навео је Митрић.

Он је навео да ће програм бити занимљив и да ће учесници Мирко Вуковић, Дејан Алексић и Тоде Николетић говорити о томе како су постали пјесници.

Према његовим ријечима, фестивал су подржали Министарство цивилних послоба БиХ, Министарство просвјете и културе Републике Српске и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Пјесник Тоде Николетић рекао је да је најважније стварати простор гдје се дјеца могу исказати у поетском и књижевном смислу, те да овакви фестивали служе за стварање националног идентитета.

-  Морамо стварати идентитет када је у питању наше нематеријално добро. Ми смо нација која је позната по бројне великане и зато је наша обавеза да бринемо о онима који долазе – рекао је он.

Николетић је додао да је у Источном Сарајеву 22 године отворена читанка и полигон за стваралаштво младих писаца.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Предсједник жирија Данијела Мрда рекла је да је на овогодишњи конкурс пристигло више стотина радова ученика основних и средњих школа, као и младих пјесника, те да се из године у годину све више основних школа из Републике Српске, БиХ, Србије и Црне Горе пријављује.

Како је навела, изузетна јој је част што може да изабере оне кандидате који својим књижевним изражајем, поетски, како то само дјеца знају, на најљепши и најчудеснији начин у једном новом свјетлу доносе нови стих.

- Јако је важно код младих нараштаја, посебно ученика основне школе, развијати љубав према читању, јер се на тај начин код њих афирмише и љубав према језику и очувању језичких, националних и идентитеских форми – навела је она.

Према њеним ријечима, ове године се посебно осјетио национални набој и патриотска нота кроз поезију младих стваралаца.

- Посебно бих издвојила пјесме које су послали млади пјесници Ања Маријановић из Београда и Кристина Ковач из Херцег Новог – истакла је Мдра

Мрда је указала и да је потребно обратити пажњу на наставанике језика, који кроз рад у ваннаставним и литерарним секцијама афирмишу како језичку писменост, тако и поезију код младих.

Након отварања наступили су и Мирослав Цере Михаиловић, Јово Чулић и Раденко Келе, док је за музички дио програма био задужен Бранимир Росић и његова "Летећа гитара".

Према програму, сутра планирана посјета пјесника основним школама "Алекса Шантић" у Војковићима и "Јован Дучић" у Касиндолу,  као и промоција књиге "Форе и метафоре" Маријане Петронић.

Проглашење побједника конкурса поезије и затварање манифестације уз уручење диплома биће одржано у 10.15 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево у оквиру програма "Загонетна пјесничка одговоранка" у коме ће наступити глумци "Форум театра" и пјесници учесници манифестације.

Коментари 0
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 14m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 9m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 57m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 3m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 31m
    0