Otvoren festival poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu (FOTO)

10.04.2024. 17:56
0
IZVOR: katera.news

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo danas je svečano otvoren 22. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade Istočno Sarajevo, posvećen pjesniku Milovanu Danojliću.

Osnivač Festivala i umjetnički direktor "Forum teatar" Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić rekao je da je ovogodišnja dvodnevna književna manifestacija posvećena Danojliću i da se održava pod motom "Svjetlost jezika".

- Ovogodišnji konkurs poezije za djecu i mlade je završen, pristiglo je mnogo radova koje je iščitavala Danijela Mrda, magistar književnoistorijskih nauka, koja je i odabrala najuspješnije pjesme, čiji će autori biti proglašeni na zatvaranju manifestacije - naveo je Mitrić.

On je naveo da će program biti zanimljiv i da će učesnici Mirko Vuković, Dejan Aleksić i Tode Nikoletić govoriti o tome kako su postali pjesnici.

Prema njegovim riječima, festival su podržali Ministarstvo civilnih posloba BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Pjesnik Tode Nikoletić rekao je da je najvažnije stvarati prostor gdje se djeca mogu iskazati u poetskom i književnom smislu, te da ovakvi festivali služe za stvaranje nacionalnog identiteta.

-  Moramo stvarati identitet kada je u pitanju naše nematerijalno dobro. Mi smo nacija koja je poznata po brojne velikane i zato je naša obaveza da brinemo o onima koji dolaze – rekao je on.

Nikoletić je dodao da je u Istočnom Sarajevu 22 godine otvorena čitanka i poligon za stvaralaštvo mladih pisaca.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Predsjednik žirija Danijela Mrda rekla je da je na ovogodišnji konkurs pristiglo više stotina radova učenika osnovnih i srednjih škola, kao i mladih pjesnika, te da se iz godine u godinu sve više osnovnih škola iz Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore prijavljuje.

Kako je navela, izuzetna joj je čast što može da izabere one kandidate koji svojim književnim izražajem, poetski, kako to samo djeca znaju, na najljepši i najčudesniji način u jednom novom svjetlu donose novi stih.

- Jako je važno kod mladih naraštaja, posebno učenika osnovne škole, razvijati ljubav prema čitanju, jer se na taj način kod njih afirmiše i ljubav prema jeziku i očuvanju jezičkih, nacionalnih i identiteskih formi – navela je ona.

Prema njenim riječima, ove godine se posebno osjetio nacionalni naboj i patriotska nota kroz poeziju mladih stvaralaca.

- Posebno bih izdvojila pjesme koje su poslali mladi pjesnici Anja Marijanović iz Beograda i Kristina Kovač iz Herceg Novog – istakla je Mdra

Mrda je ukazala i da je potrebno obratiti pažnju na nastavanike jezika, koji kroz rad u vannastavnim i literarnim sekcijama afirmišu kako jezičku pismenost, tako i poeziju kod mladih.

Nakon otvaranja nastupili su i Miroslav Cere Mihailović, Jovo Čulić i Radenko Kele, dok je za muzički dio programa bio zadužen Branimir Rosić i njegova "Leteća gitara".

Prema programu, sutra planirana posjeta pjesnika osnovnim školama "Aleksa Šantić" u Vojkovićima i "Jovan Dučić" u Kasindolu,  kao i promocija knjige "Fore i metafore" Marijane Petronić.

Proglašenje pobjednika konkursa poezije i zatvaranje manifestacije uz uručenje diploma biće održano u 10.15 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru programa "Zagonetna pjesnička odgovoranka" u kome će nastupiti glumci "Forum teatra" i pjesnici učesnici manifestacije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    14h 25m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 21m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    13h 25m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    10h 18m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    12h 15m
    0