Отворен сајам здраве хране, домаћих и уникатних производа и рукотворина у Источном Новом Сарајеву

16.08.2024. 21:25
1
ИЗВОР: srna.rs

Сајам здраве хране, домаћих и уникатних производа и рукотворина, на којем више од 100 производа излажу 22 произвођача, отворен је вечерас у Источном Новом Сарајеву.

Ова манифестација, која се организује трећи пут, одржава се на Тргу Србија у оквиру манифестације "Љето у Источном Новом Сарајеву".

Бојана Крстић, представник кластера "СРП", рекла је новинарима да окупљају мале произвођаче са подручја Сарајевско-романијске регије и Подриња које повезују са потрошачима, организују различита предавања кроз која могу да унаприједе производњу и брендирају производе, попут романијског кајмака - скорупа.

- Ускоро се надамо добијању ознаке заштите географског поријекла и за рогатички кромпир - навела је Крстићева.

Она је нагласила да је главни циљ у наредном периоду промоција младих пољопривредних произвођача који живе на селима, те да ће тим поводом у Обудовцу код Брчког од 18. до 20. септембра бити одржана прва конференција младих у пољопривреди.

Према њеним ријечима, сајамска промоција малих произвођача је веома битна и било би пожељно да их свака општина што чешће промовише.

Савјетник начелника општине Источно Ново Сарајево Александра Матић рекла је да на сајму излажу произвођачи из цијеле Републике Српске, те да су поносни што је ова општина препозната као мјесто гд‌је произвођачи желе да промовишу своје производе.

Предсједник Удружења једнородитељских породица "Искра" Снежана Стојановић рекла је да рукотворине израђују њихове чланице које иза себе имају тешке животне приче, лошу материјалну ситуацију, а кроз израду предмета се и социјализују.

- Наше удружење једино у овој регији има сертификовани курс за кројење и шивење. С обзиром на то да у Источном Новом Сарајеву немамо тај смјер у школама, ово је веома битно за наше привреднике и социјално маргинализовану групу грађана које окупљамо - истакла је Стојановићева.

Предсједник Удружења грађана за домаћу производњу "Енцијан" из Трнова Јелена Обућина рекла је да су се на Сајму представили са домаћим производима као што су разноврсни сокови и џемови направљени од намирница са ових простора

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Djunta 17.08.2024. 10:33
    Dzaba nam zdrava hrana kada su nam mozgovi kao pura..
Повезане вијести
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО) Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 51m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 42m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 29m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 55m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 37m
    0