Otvoren sajam zdrave hrane, domaćih i unikatnih proizvoda i rukotvorina u Istočnom Novom Sarajevu

16.08.2024. 21:25
1
IZVOR: srna.rs

Sajam zdrave hrane, domaćih i unikatnih proizvoda i rukotvorina, na kojem više od 100 proizvoda izlažu 22 proizvođača, otvoren je večeras u Istočnom Novom Sarajevu.

Ova manifestacija, koja se organizuje treći put, održava se na Trgu Srbija u okviru manifestacije "Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu".

Bojana Krstić, predstavnik klastera "SRP", rekla je novinarima da okupljaju male proizvođače sa područja Sarajevsko-romanijske regije i Podrinja koje povezuju sa potrošačima, organizuju različita predavanja kroz koja mogu da unaprijede proizvodnju i brendiraju proizvode, poput romanijskog kajmaka - skorupa.

- Uskoro se nadamo dobijanju oznake zaštite geografskog porijekla i za rogatički krompir - navela je Krstićeva.

Ona je naglasila da je glavni cilj u narednom periodu promocija mladih poljoprivrednih proizvođača koji žive na selima, te da će tim povodom u Obudovcu kod Brčkog od 18. do 20. septembra biti održana prva konferencija mladih u poljoprivredi.

Prema njenim riječima, sajamska promocija malih proizvođača je veoma bitna i bilo bi poželjno da ih svaka opština što češće promoviše.

Savjetnik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandra Matić rekla je da na sajmu izlažu proizvođači iz cijele Republike Srpske, te da su ponosni što je ova opština prepoznata kao mjesto gd‌je proizvođači žele da promovišu svoje proizvode.

Predsjednik Udruženja jednoroditeljskih porodica "Iskra" Snežana Stojanović rekla je da rukotvorine izrađuju njihove članice koje iza sebe imaju teške životne priče, lošu materijalnu situaciju, a kroz izradu predmeta se i socijalizuju.

- Naše udruženje jedino u ovoj regiji ima sertifikovani kurs za krojenje i šivenje. S obzirom na to da u Istočnom Novom Sarajevu nemamo taj smjer u školama, ovo je veoma bitno za naše privrednike i socijalno marginalizovanu grupu građana koje okupljamo - istakla je Stojanovićeva.

Predsjednik Udruženja građana za domaću proizvodnju "Encijan" iz Trnova Jelena Obućina rekla je da su se na Sajmu predstavili sa domaćim proizvodima kao što su raznovrsni sokovi i džemovi napravljeni od namirnica sa ovih prostora

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Djunta 17.08.2024. 10:33
    Dzaba nam zdrava hrana kada su nam mozgovi kao pura..
Povezane vijesti
"Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja ...
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 36m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 31m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 36m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 25m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 34m
    3