Отворен стечај у фирми „Енергоинвест„

21.10.2021. 20:43
1
ИЗВОР: capital.ba

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву отворио је стечај у предузећу „Енергоинвест – Електроенергетска опрема“ (ЕеОп), након што је привремени стечајни управник Владо Симовић утврдио да је оно платежно неспособно и презадужено, сазање CAPITAL.

Ријеч је о предузећу које је 2014. године основано на имовини „Енергоинвест Расклопне опреме“ (РАОП), а у власништву је Милана Кесеровића, зета предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије.

На рочишту за утврђивање услова за стечај, које је одржано почетком седмице, привремени управник је навео да је „ЕеОп“ дуже вријеме у тешкој платежној неспособности и веома задужен.

- Укупне обавезе су много веће од обртне имовине, а предузеће је у прошлој години пословало са губитком од 237.346 КМ. Овакви подаци указују на закључак да ’ЕеОп’ не може обављати своју регистровану дјелатност - навео је Симовић у извјештају.

Симовић је навео да су испуњени услови за стечај, а суд је донио рјешење о отварању стечајног поступка, те именовао Симовића и за стечајног управника.

- Рочиште за испитивање пријава потраживања заказано је за 28. децембар“, казали су за CAPITAL у Окружном привредном суду у Источном Сарајеву.

Стечајни управник за CAPITAL каже да ће се тек након што повјериоци пријаве своја потраживања знати колико тачно фирма дугује. Према ономе што је до сада видио дужна је Пореској управи РС, Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, радницима као и неким банкама.

- Нико нема хипотеку јер фирма нема никакве имовине. Сва имовина је на бањалучкој фирми ’Електроинжењеринг’, која је оснивач ’ЕеОп’-а  и они на овај начин желе да је ликвидирају. Видјећемо какав ће бити став повјерилаца на испитном рочишту - казао је Симовић.

Само Пореској управи РС ово предузеће дугује милион КМ.

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву покренуо је почетком прошлог мјесеца поступак за утврђивање услова за отварање стечаја у Кесеровићевом предузећу.

Приједлог за стечај претходно је поднио директор Младен Тешановић уз образложење да су престали услови за обављање дјелатности због платежне неспособности.

Имовину бившег РАОП-а 2013. године купили су руски инвеститори преко предузећа “Електроинжењеринг” Бањалука, чији је директор био Тегелтијин зет Милан Кесеровић.

„Електроинжењеринг“ је затим на имовини РАОП-а формирао ново предузеће под називом „Енергоинвест – Електроенергетска опрема“ (ЕеОп).

Руси су се након неког времена повукли, а власник „Електроинжењеринга“ прије двије године постао је Кесеровић.

CAPITAL је још прије двије године писао да је имовина бившег РАОП-а потпуно девастирана, а зидови хала порушени само да би се из њих крановима извукле масивне машине које су исјечене и отуђене.

О приватизацији РАОП-а у интервјуу CAPITAL-у говорио је и руски инвеститор који тврди да је кроз тај процес из некадашњег гиганта „извучено“ 280 милиона марака, те да о томе истрагу воде и институције Русије.

Аутор: Марина Чигоја Љубојевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pipi 21.10.2021. 22:32
    Sad ce braca elitno naselje sa 12to spratnicama da zvekne, studentski gradic.....
Повезане вијести
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Катарски инвеститор на Романији иде у стечај Катарски инвеститор на Романији иде у стечај
Поскупљење гаса због раста цијена на свјетском тржишту, а не због "Енергонивеста" и "Сарајево-гаса" Поскупљење гаса због раста цијена на свјетском тржишту, а не због "Енергонивеста" и "Сарај...
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    20h 6m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    19h 48m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    20h 42m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    17h 37m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    16h 39m
    0