Отворена изложба "Рекламирање и оглашавање у старој штампи“ у Источном Старом Граду

27.11.2023. 19:35
0
ИЗВОР: srna.rs

Изложба под називом "Рекламирање и оглашавање у старој штампи ‒ не кошта ништа прочитати ову објаву" аутора Берислава Благојевића отворена је данас у Источном Старом Граду, а садржи огласе и рекламе из часописа "Зора", "Врач погађач", "Отаџбина" и "Врбаске новине", који су штампани крајем 19. и почетком 20. вијека, до почетка Другог свјетског рата.

Изложба је реализована у сарадњи Народне библиотеке Источни Стари Град и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Према ријечима аутора, за изложбу је коришћен дио материјала из фондова Народне и универзитеске библиотеке Републике Српске, а нешто и из фондова других библиотека.

Благојевић је истакао да кроз ове огласе и рекламе провијавају хумористичке ноте, које су битне и у данашњем маркетингу, али и да има и озбиљних из аутомобилске, кожарске или текстилне индустрије.

- И прије 100 година били смо конкурентни са Европом, могли смо испратити одређене трендове и у графичкој припреми и техничкој опреми тога доба - рекао је Благојевић.

Директор Народне библиотеке Источни Стари Град Саша Радовић изјавио је да је циљ ове изложбе да се посјетиоци упознају са развојем маркетиншког приступа кроз одређени период у штампаним медијима.

- Такође, може се видјети и како су оглашивачи кроз маркетиншки приступ, путем новинских чланака, часописа или других штампаних формата покушавали привући пажњу читалаца и потенцијалних потрошача - навео је Радовић.

Берислав Благојевић је магистар географских наука, а одрастао је и школовао се у Броду, Панчеву и Бањалуци, гдје тренутно живи и ради.

Благојевић је првенствено прозни писац, али пише и поезију, есеје и књижевну критику, а дјела су му превођена на неколико свјетских језика.

Коментари 0
Повезане вијести
Дерикоња: Не смијемо заборавити погинуле борце Дерикоња: Не смијемо заборавити погинуле борце
Отворена изложба фотографија ,,Јавор планином 3'' у Хан Пијеску Отворена изложба фотографија ,,Јавор планином 3'' у Хан Пијеску
На Јахорини отворена олимпијска изложба (ФОТО) На Јахорини отворена олимпијска изложба (ФОТО)
Најчитаније
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  13h 26m
  2
 • Земљотрес у БиХ
  5h 17m
  0
 • Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном
  7h 8m
  0
 • Портал Катера вам доноси текстове о настанку и развоју Српског Сарајева
  10h 38m
  6
 • На кошаркашкој утакмици скупљено 3.420 КМ за помоћ породици Тодоровић са Пала
  13h 16m
  0