Отворена изложба "Рекламирање и оглашавање у старој штампи“ у Источном Старом Граду

27.11.2023. 19:35
0
ИЗВОР: srna.rs

Изложба под називом "Рекламирање и оглашавање у старој штампи ‒ не кошта ништа прочитати ову објаву" аутора Берислава Благојевића отворена је данас у Источном Старом Граду, а садржи огласе и рекламе из часописа "Зора", "Врач погађач", "Отаџбина" и "Врбаске новине", који су штампани крајем 19. и почетком 20. вијека, до почетка Другог свјетског рата.

Изложба је реализована у сарадњи Народне библиотеке Источни Стари Град и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Према ријечима аутора, за изложбу је коришћен дио материјала из фондова Народне и универзитеске библиотеке Републике Српске, а нешто и из фондова других библиотека.

Благојевић је истакао да кроз ове огласе и рекламе провијавају хумористичке ноте, које су битне и у данашњем маркетингу, али и да има и озбиљних из аутомобилске, кожарске или текстилне индустрије.

- И прије 100 година били смо конкурентни са Европом, могли смо испратити одређене трендове и у графичкој припреми и техничкој опреми тога доба - рекао је Благојевић.

Директор Народне библиотеке Источни Стари Град Саша Радовић изјавио је да је циљ ове изложбе да се посјетиоци упознају са развојем маркетиншког приступа кроз одређени период у штампаним медијима.

- Такође, може се видјети и како су оглашивачи кроз маркетиншки приступ, путем новинских чланака, часописа или других штампаних формата покушавали привући пажњу читалаца и потенцијалних потрошача - навео је Радовић.

Берислав Благојевић је магистар географских наука, а одрастао је и школовао се у Броду, Панчеву и Бањалуци, гдје тренутно живи и ради.

Благојевић је првенствено прозни писац, али пише и поезију, есеје и књижевну критику, а дјела су му превођена на неколико свјетских језика.

Коментари 0
Повезане вијести
Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    18h 2m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 58m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    17h 2m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    13h 55m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    15h 52m
    0