Otvorena izložba "Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi“ u Istočnom Starom Gradu

27.11.2023. 19:35
0
IZVOR: srna.rs

Izložba pod nazivom "Reklamiranje i oglašavanje u staroj štampi ‒ ne košta ništa pročitati ovu objavu" autora Berislava Blagojevića otvorena je danas u Istočnom Starom Gradu, a sadrži oglase i reklame iz časopisa "Zora", "Vrač pogađač", "Otadžbina" i "Vrbaske novine", koji su štampani krajem 19. i početkom 20. vijeka, do početka Drugog svjetskog rata.

Izložba je realizovana u saradnji Narodne biblioteke Istočni Stari Grad i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Prema riječima autora, za izložbu je korišćen dio materijala iz fondova Narodne i univerziteske biblioteke Republike Srpske, a nešto i iz fondova drugih biblioteka.

Blagojević je istakao da kroz ove oglase i reklame provijavaju humorističke note, koje su bitne i u današnjem marketingu, ali i da ima i ozbiljnih iz automobilske, kožarske ili tekstilne industrije.

- I prije 100 godina bili smo konkurentni sa Evropom, mogli smo ispratiti određene trendove i u grafičkoj pripremi i tehničkoj opremi toga doba - rekao je Blagojević.

Direktor Narodne biblioteke Istočni Stari Grad Saša Radović izjavio je da je cilj ove izložbe da se posjetioci upoznaju sa razvojem marketinškog pristupa kroz određeni period u štampanim medijima.

- Takođe, može se vidjeti i kako su oglašivači kroz marketinški pristup, putem novinskih članaka, časopisa ili drugih štampanih formata pokušavali privući pažnju čitalaca i potencijalnih potrošača - naveo je Radović.

Berislav Blagojević je magistar geografskih nauka, a odrastao je i školovao se u Brodu, Pančevu i Banjaluci, gdje trenutno živi i radi.

Blagojević je prvenstveno prozni pisac, ali piše i poeziju, eseje i književnu kritiku, a djela su mu prevođena na nekoliko svjetskih jezika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    13h 53m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 49m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    12h 53m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    9h 46m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    11h 43m
    0