Отворена изложба "Српска црквена штампа у БиХ у 19. и 20. вијеку"

04.09.2024. 15:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Изложба "Српска црквена штампа у БиХ у 19. и 20. вијеку", чији су аутори директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић и ђакон Ненад Идризовић, отворена је данас у Источном Старом Граду поводом предстојећег Међународног дана писмености.

Директор Народне библиотеке Источни Стари Град Саша Радовић изјавио је Срни да постављена изложба пружа јединствену прилику за увид у богату културну и духовну баштину српског народа на овим просторима.

- Ова збирка историјских издања приказује кључну улогу црквене штампе у очувању језика, писма, културе и образовања. Кроз штампане медије црква је доприносила, не само вјерском, већ и образовном и друштвеном напретку, те нам изложба омогућава да боље разумијемо значај тог периода за развој и очување српског културног идентитета у БиХ - рекао је Радовић.

Он је истакао да највећи дио садржаја периодике из тог времена говори о напору да се подигне богословски ниво религиозног живота.

Радовић је навео да ће посјетиоци изложбе имати прилику да виде дио материјала из историје црквеног издаваштва, као што је историја старе српске црквене штампе из 19. и 20. вијека на простору БиХ.

- Између осталог, ту су најстарије новине на простору БиХ `Сарајевски цвјетник` /1870-1872/, `Дабробосански Источник` /1877/, затим часописи који су излазили почетком 20. вијека као што су `Српски свештеник`, `Српска црква`, `Нови источник`, `Братство`, као и велико издаваштво `Просвјете`. Ријеч је о веома доброј изложи коју вриједи посјетити - указао је Радовић.

Изложба ће у Народној библиотеци "Источни Стари Град" за посјетиоце бити отворена до петка, 6. септембра.

Коментари 0
Повезане вијести
У Источном Старом Граду обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде У Источном Старом Граду обиљежен Дан Треће сарајевске пјешадијске бригаде
На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бр...
На Хреши и Вучијој Луци почела настава за девет основаца На Хреши и Вучијој Луци почела настава за девет основаца
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 1m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 43m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 11m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 32m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 41m
    0