Otvorena izložba "Srpska crkvena štampa u BiH u 19. i 20. vijeku"

04.09.2024. 15:37
0
IZVOR: srna.rs

Izložba "Srpska crkvena štampa u BiH u 19. i 20. vijeku", čiji su autori direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović i đakon Nenad Idrizović, otvorena je danas u Istočnom Starom Gradu povodom predstojećeg Međunarodnog dana pismenosti.

Direktor Narodne biblioteke Istočni Stari Grad Saša Radović izjavio je Srni da postavljena izložba pruža jedinstvenu priliku za uvid u bogatu kulturnu i duhovnu baštinu srpskog naroda na ovim prostorima.

- Ova zbirka istorijskih izdanja prikazuje ključnu ulogu crkvene štampe u očuvanju jezika, pisma, kulture i obrazovanja. Kroz štampane medije crkva je doprinosila, ne samo vjerskom, već i obrazovnom i društvenom napretku, te nam izložba omogućava da bolje razumijemo značaj tog perioda za razvoj i očuvanje srpskog kulturnog identiteta u BiH - rekao je Radović.

On je istakao da najveći dio sadržaja periodike iz tog vremena govori o naporu da se podigne bogoslovski nivo religioznog života.

Radović je naveo da će posjetioci izložbe imati priliku da vide dio materijala iz istorije crkvenog izdavaštva, kao što je istorija stare srpske crkvene štampe iz 19. i 20. vijeka na prostoru BiH.

- Između ostalog, tu su najstarije novine na prostoru BiH `Sarajevski cvjetnik` /1870-1872/, `Dabrobosanski Istočnik` /1877/, zatim časopisi koji su izlazili početkom 20. vijeka kao što su `Srpski sveštenik`, `Srpska crkva`, `Novi istočnik`, `Bratstvo`, kao i veliko izdavaštvo `Prosvjete`. Riječ je o veoma dobroj izloži koju vrijedi posjetiti - ukazao je Radović.

Izložba će u Narodnoj biblioteci "Istočni Stari Grad" za posjetioce biti otvorena do petka, 6. septembra.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnom Starom Gradu obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade U Istočnom Starom Gradu obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade
Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske br...
Na Hreši i Vučijoj Luci počela nastava za devet osnovaca Na Hreši i Vučijoj Luci počela nastava za devet osnovaca
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 4m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 46m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 14m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 35m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 44m
    0