"Отворени Балкан" брише баријере за привреднике и грађане

29.07.2021. 18:47
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иницијатива заједничког регионалног тржишта, која је добила назив "Отворени Балкан", учвршћена је данас у Скопљу кроз додатне споразуме, које су потписали Србија, Сјеверна Македонија и Албанија.

Лидери ових земаља Александар Вучић, предсједник Србије, Зоран Заев, премијер Сјеверне Македоније, и Еди Рама, премијер Албаније, потписали су споразуме који се тичу уклањања трговинских баријера и олакшавања протока људи и приступа тржишту рада.

Подсјећања ради, ова иницијатива предвиђа да ове три земље, заједно с БиХ, Косовом и Црном Гором, створе заједничко регионално тржиште по узору на ЕУ, како би унаприједиле животе грађана у свим овим земљама, и олакшале индивидуално приступање ЕУ након испуњавања неопходних критеријума за чланство.

Самиту у Скопљу нису присуствовали представници БиХ због интерних блокада, недостатка договора, али и додатно усложњене ситуације усљед реакција на кориштење бонских овлаштења од стране одлазећег високог представника Валентина Инцка, као ни представници Црне Горе, који се још нису дефинитивно изјаснили о овој иницијативи, и Косова, који не учествују због проблема у дијалога Београда и Приштине.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, за "Независне" каже да привредници РС, али и цијеле БиХ, трпе штету због политичких проблема који постоје на нивоу заједничких институција БиХ.

-Нажалост, пречесто се дешава да питања која се тичу привреде пређу на терен политике, а онда испаштају привредници и привреда, па у крајњој линији и сами грађани- каже Благојевић.

Према његовим ријечима, БиХ и њени грађани би имали велике користи од прикључивања иницијативи "малог Шенгена", а да РС има и додатни разлог због чињенице да је Србија предводник овог процеса.

-Нама је Србија најзначајнији привредни партнер и нама јесте важно да будемо што је могуће више укључени у овај процес. Тиме нам се пружа шанса да отворимо нова тржишта, дођемо до нових инвеститора и отклањамо баријере за привреднике у цијелом региону- рекао је он.

Ковачевић је рекао да су Привредна комора и десетак предузећа из РС присуствовали форуму у Скопљу и да су имали низ сусрета у склопу Европске мреже предузетника.

У Скопљу су потписана и два меморандума, од којих је први за јачање увоза и извоза робе на темељу одлуке три лидера за јачање прекограничне сарадње да би се елиминисале баријере за трговинску сарадњу. Други меморандум о сарадњи се односи на олакшање протока људи и приступ тржишту рада, како би се олакшао процес издавања радних дозвола и поступака за дозволе о привременом боравишту.

Заев је, говорећи о дугим чекањима камиона на границама и како се то може избјећи, рекао да би требало да се ураде двије ствари како би се стотинама камиона олакшао прелазак границе. Како је појаснио, министарства финансија морају да имају прави, реални софтвер, у реалном времену, који ради на међусобном ПДВ-у, тј. ради на елиминисању препреке зване ПДВ.

-Контрола фактура, рачуна и контрола пореза је јединствено могућа ако повежемо ПДВ софтвере- додао је Заев.

Вучић је истакао да су повјерење, поузданост и лојалност најважнији и треба да служе као међусобни ослонац, и изразио увјерење да у региону за коју годину више неће бити граница.

-То показује да можемо да будемо од помоћи више једни другима, на начин на који очекујемо подршку од свих осталих. Не треба да заборавимо помоћ првих суседа, а чини се да подривамо поверење, губимо наду једни у друге. То треба да превазиђемо, да верујемо у сопствене капацитете, да постанемо поуздани партнери и верујемо једни другима- рекао је Вучић и додао да јавна администрација мора да пренесе то повјерење на грађане.

-Верујем да су грађани почели да се упознају више. Раније смо налазили довољно изговора да бисмо се вређали међусобно, а нисмо проналазили начине да сарађујемо, већ само како да остваримо политичке поене. Данас не бринемо о томе, већ о заједничкој будућности и резултатима- указао је Вучић.

На констатацију да би и у интересу ЕУ било да се скрати вријеме чекања камиона на границама и убрза проток робе, Рама је истакао да је Албанија већ измијенила своје законодавство, тако да сви из региона могу да добију радне дозволе у Тирани, као што је претходно био случај само са грађанима ЕУ.

-Зашто, побогу, да грађани ЕУ одмах добијају радне дозволе, признате су им одмах, а људима из региона нису? Ми смо законодавство поставили на исти ниво као у ЕУ. Сада, када дођу из региона да раде код нас, имаће исти правни третман као грађани ЕУ- рекао је Рама.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 29m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    1h 3m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 12m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 4m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 57m
    0