Отворено писмо Милораду Додику поводом изградње Музеја Одбрамбено-отаџбинског рата у Палама

26.10.2021. 11:45
11

Писмо нашег суграђанина Ђорђа Кардума упућено српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику преносимо у цјелости.

Поштовани српски члану Предсједништва БиХ Додик,

Није баш уобичајено, али није ни за чуђење што Вам се обраћам на овакав начин. 

Прије свега, дозволите да Вам се представим. Зовем се Ђорђе Кардум, рођен сам 12. 10. 1988. године у Сарајеву, од мајке Данице, магистра фармације и оца Драгана, машинског инжењера, борца и ствараоца Републике Српске. Становник сам општине Пале, држављанин Републике Српске, по занимању дипломирани новинар и политиколог.

Самоиницијативно и уз подршку општинских власти,  први пут сам организовао прославу 9. јануара - Дана Републике Српске на Палама 2016. године. Поводом рођендана Републике поред свечаних активности, парастоса и полагања цвијећа на спомен-обиљежја, организована је прва изложба под називом ,,ИЗЛОЖБА ЕКСПОНАТА ИЗ ПЕРИОДА НАСТАНКА И РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ'', која прати период од њеног настанка до дана данашњег.

Отварању изложбе  присуствовало је више од 500 званица, међу којима представници Народне скупштине Републике Српске, градоначелници и начелници општина, посланици, чланови академске заједнице предвођени ректором и деканима факултета Универзитета у Источном Сарајеву , представници борачких организација Сарајевско-романијске регије, истакнути представници политичког, дипломатског, војног, привредног, јавног, научног и културног живота Источног Сарајева, црквени великодостојници као и грађани читаве Републике Српске.

Након рекордне посјећености на званичном отварању, изложбу су у наредном периоду, све до 20. јануара 2016, посјетиле на хиљаде грађана, високих званичника, културних радника, умјетника из читавог региона, ученика основних и средњих школа као и велики број туриста, који су учинили ову изложбу најпосјећенијим  културним догађајем у историји општине Пале. Посјетиоци су по први пут имали прилику да на једном мјесту виде све оно што се не може видјети на интернету, прочитати у књигама нити видјети на програму телевизије. Изложба је даље организована широм Републике Српске, у почетку чинило се, са великим сензибилитетом и подршком свих нивоа власти. 

На позив начелника општине Пале господина Бошка Југовића, а по налогу предсједника Републике Српске, поводом 9. јануара 2018. године поново је организована изложба о настанку Републике Српске. Током њеног трајања разматрана је и (бар сам ја био тако информисан) донешена одлука о изградњи Музеја Одбрамбено-отаџбинског рата на Палама. На сједници Владе Републике Српске, која је одржана 7. јуна 2018. године Влада је одобрила 500.000 КМ за градњу овог музеја, изјавио је то тада министар финансија Зоран Тегелтија. 

Имам потребу да нагласим да сам идеју о овом пројекту покренуо лично ја, Ђорђе Кардум, и прије господина Бошка Југовића и претходног начелника. Њен нуклеус, творац и покретач сам лично ја, Ђорђе Кардум. Да напоменем, о полагању камена темељца за музеј на Палама нисам био ни обавијештен, а камоли позван од стране начелника Бошка Југовића. Комплетна идеја не само о овом музеју него њих три покренуо сам самоиницијативно без ичије подршке. 

Прије пет година, тачније јануара 2016. године господина Бошка Југовића и његове претходнике сам упознао са пројектом на којем радим већ пуних 15 година, а то је покретање и оснивања Музеја стварања Републике Српске, Музеја Зимских олимпијских игара ZOI 84' као и Етнографског музеја

Господине Додик, пошто видим да нисте упознати са мојим пројектима, који су од круцијалне важности, који су темељ наше државе и друштва, молим да ово моје писање не буде узалудно. Пошто видим да моја писма упућена Вама нису ни стигла до Вас морам овако да се обратим са само једним питањем : Да ли су нашој држави и друштву потребни ови пројекти? Само тражим одговор ДА или НЕ? 

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Војни експонати/Фото: Ђ.Кардум

Дуги низ година разни политички субјекти су се китили туђим перјем стављајући се испред ових пројеката. Ја сам много дао и дајем за ову државу коју су моји родитељи градили. 

Поштовани предсједниче, желим да истакнем да се послије прве изложбе одржане 2016. године на Палама, за пројекат чуло и изван граница Републике Српске, те да сам добио понуде и приједлоге да продам ескпонате или да реализујем овај пројекат на комерцијалној основи изван Републике Српске, што сам категорично и одбио, јер пројекат желим да реализујем у својој матичној држави. 

Нажалост немам могућности, а сматрам да нема ни потребе, да овај пројекат реализујем сам. Према мом мишљењу ради се о пројекту од ширег друштвеног значаја.

Не кријем да кроз пројекат „МУЗЕЈА НАСТАНКА И РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ '',  желим јавности да представим своју колекцију која броји на хиљаде аутентичних, јединствених и непоновљивих експоната које сам током претходних 15 година марљиво прикупљао, куповао и на друге континенте путовао у потрази за њима. Моја колекција је процијењена на неколико стотина хиљада марака.

Морам да нагласим да овдје није ријеч о пројекту малих размјера (неколико стотина квадрата изложбеног простора) или спомен-соби. Овдје је ријеч о капиталном пројекту који захтијева на хиљаде квадрата изложбеног простора. Тачније за овај пројекат могу да попуним 5.000 м2 празног простора. Не морам да наглашавам да је ријеч о експонатима од круцијалне важности за Републику Српску. Ови експонати су темељ настанка Републике Српске. Дао сам и дајем велики допринос у очувању националног, културног и духовног идентитета Срба у Републици Српској, а и шире.

Господине предсједниче, ко не поштује себе и не познаје своју историју, не заслужује ни да га други поштују. Сматрајући себе родољубом, патриотом, мирнодобским борацем за нашу Републику Српску дао сам и дајем свој допринос очувању идентитета ове земље, те сматрам да би било природно да ова наша држава буде уз мене, тј. ја уз њу, и да се овај пројекат реализује онако како доликује. Желим да истакнем да не тражим него нудим пројекат својој држави, своме народу, борцима,  који су животе уградили у темељ нашег дома који се зове Република Српска .

Својим дугогодишњим радом, залагањем и материјалним одрицањем створио сам својеврстан споменик у виду изложбе/музеја. На понос српскоме народу и Републици Српској. Да се не заборави, да опомене, да подсјети, да усмјери, да васпита. 

С тим у вези обраћам  Вам се у нади да ће моје писање доћи до Вас и да ћу на њега добити одговор.

Већ дуже времена немам никакву информацију о градњи музеја на Палама и да ли ће моји експонати пронаћи мјесто у том музеју, иако сам, као што сам већ написао, главни иницијатор и покретач оснивања био ја. Нити сам био обавијештен о полагању камена темељца нити имам било какву информацију о мом статусу у цијелом пројекту, иако сам покретач комплетног пројекта. 

Знам да је држава оптерећена многим битним стварима, да је пандемија изазвана корона вирусом пореметила многе планове, да је статус бораца лош, да се морамо бавити другим стварима, а не музејима, али о овим стварима се требало одавно позабавити. Чекао сам пуно, бирао вријеме, пратио догађаје, кад и како да објелоданим себе и своје пројекте, па ево дошло је вријеме. 

Уз слогане које свакодневно слушамо од 9. јануара до Видовдана ,, МИСЛИ НА ОТАЏБИНУ - СВОЈИМ КОРАКОМ- ЗА ЉЕПШУ СРПСКУ - БРАНИМО ИСТИНУ НЕ ДАМО СРПСКУ - ЊЕГОВАТИ СЈЕЋАЊЕ НА БОРЦЕ, ЧУВАТИ И ЈАЧАТИ СРПСКУ -СРПСКА ТЕ ТРЕБА ", ја сам  мислио на отаџбину и сјећао је се и радио на томе да се не забораве славни дани прошлости.

Био сам на њеном бранику кад год је то било потребно и у поплавама, пожарима, разним другим акцијама и насртајима, био сам уз њу... Ево и данас стојим ту уз њу. Лично сматрам да је нашој држави потребан овакав пројекат. Чак сматрам, не морате се са мном сложити, да се ради о пројекту од виталног националног интереса. Пројекат који има за циљ промоцију Републике Српске, упознавање будућих нараштаја са генезом настанка Републике Српске и историјом како је стварана  "прва српска држава" са друге стране Дрине.

Пројекат који је темељ наше државе, државе коју смо сви стварали, стварамо и из које не желим и не треба да идемо. Овдје је ријеч о јединственим пројектима у којем Република Српска и општина Пале могу да добију три различита музеја за која су потребни објекти, а не спомен-собе од неколико квадрата, као што су то идеје појединаца. У протеклих шест година мандата начелника Бошка Југовића становници Пала, а и грађани Републике Српске су ускраћени за те велелепне музеје који би красили како општину Пале, тако и читаву Републике Српске. 

Молим Вас да ово моје писмо схватите као вапај очајника који би желио да уради нешто од интереса за ово друштво и државу, али не наилази на адекватну подршку оних чији би посао требало да буде да воде рачуна о оваквим стварима.

Мени је најлакше екпонате продати и отиђи одавде, али ме родитељи нису тако васпитали.

 

 

Ђорђе Кардум

 

 

 

*Став аутора текста не одражава став редакције портала Катера

Коментари 11
  • Generic placeholder image
    Vladimir 08.01.2022. 23:40
    Moram i da odgovorim g. Maletiću. Kada je ideja u putanju jedno je reći "Bilo bi lijepo da izgradimo muzej" i onda ništa ne uradite do danas, a sasvim drugačije je ovo što je Đorđe uradio. Jedan "školarac" je od uništenja spasio nevjerovatnu količinu istorijske građe. Pogledajte slike u članku. To je samo djelić njegove kolekcije. Tužna istina je da bez njegove kolekcije (i kolekcija slučnih patriota) muzeja nemamo! Imamo političare koji bi se rado slikali i hvalili tuđim trudom i pametnjakoviće koji rado komentarišu ali ništa ne rade. Srećan nam Dan Republike!
  • Generic placeholder image
    Vladimir 08.01.2022. 12:11
    Đorđe Kardum je vrsta čovjeka koji se u nekom narodu pojave samo jednom u nekoliko generacija. Ova tri muzeja su samo djelić fenomena koji se zove Đorđe Kardum. Čovjek je obrazovan, iskren, interesuje ga istorija i sudbina njegovog naroda, razumije je i srcem sve radi i uvijek pomaže, član je Gorske službe spasavanja, a inu Bijeljini je spašavao živote. Eksponate je skupio uz mnogo odricanja i ovi što ga bez ikakvog osnova, informacija i razloga prozivaju treba da se stide. Ne brinite, Đorđe neće odustati. Na nama je da ovog čovjeka podržimo i da ne dozvolimo da nam falsifikuju istoriju.
  • Generic placeholder image
    Vox populi (izvorni) 27.10.2021. 10:13
    Ako bi jedan od eksponata bila šteka Ronhil-a kao jedan od temelja "predsjednikovog" patriotizma, muzej bi sigrno bio završen u rekordnom roku...
  • Generic placeholder image
    Doldod 27.10.2021. 03:50
    Mozete pisati 300 pisama ali ako mu politicki ne koristite da ostane na stolici nikad vam nece odgovorit
  • Generic placeholder image
    Krle 26.10.2021. 23:11
    Pročito sam datum rođenja 1988, pogrešno napiso 1998, ali opet ništa ne mjenja stvar. Po završetku rata mladi gospodin je bio dijete od sedam godina.
  • Generic placeholder image
    N 26.10.2021. 22:05
    Moj Krle ,procitaj bar datum rodjenja pa komentarisi
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 26.10.2021. 21:58
    Trebao si se uclaniti u Demos pa onda to reći da Aco predlozi kao svoju ideju ....i sve ostalo bi bila istorija.
  • Generic placeholder image
    Krle 26.10.2021. 19:15
    Mladi gospodin kako tvrdi idejni tvorac muzeja na Palama, kako navodi rođen 1998. godine, po završetku rata 1995.godine imao je sedam godina. Kako navodi da je skupio-nakupio na hiljade eksponata, koje je vjerovatno bez uložene KM besplatno nabavio kada je rat okončan, takve opreme od odjeće,obuće, amblema pa i naoružanja moglo se naći odbačeno na raznim mjestima, pa i u kontejnerima. Ispade dobar mu je taj hobi, sada bi ga unovčio, ali nažalost nema zainteresovanih, ili kako kaže moga bi to dobro da proda, ali ne želi iz patriotskih razloga. Svaka mu čast ako je tako. Vidiim tišti ga njegovo mjesto i buduća uloga u muzeju, kaže da ne zna "kakav je njegov status" u budućem projektu. Po meni u tome je poenta ovog obraćanja, i ništa drugo.
  • Generic placeholder image
    Nemanja 26.10.2021. 19:09
    Otece ti to Bosko Jugovic i prika Aco Stanisic neces imat ni jednog eksponata.
  • Generic placeholder image
    Miro Maletic 26.10.2021. 13:41
    Prije 20 godina se rodila ideja za izgradnju muzeja, ti si sinak u to vrijeme bio školarac.
  • Generic placeholder image
    Pale 26.10.2021. 12:55
    Podrska
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 26m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    16h 1m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    2h 0m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 9m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    27m
    0