Ове године није било пријава о насилном понашању дјеце у школама

12.05.2023. 17:31
0
ИЗВОР: srna.rs

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у протекла четири мјесеца регистровано је пет малољетних извршилаца кривичних дјела, али није било пријава о насилном понашању дјеце у школама, речено је Срни у овој управи.

Портпарол Полицијске управе Источно Сарајево Весна Стокановић рекла је да су малољетници за четири мјесеца ове године починили два кривична дјела тјелесна повреда, једно кривично дјело тешка тјелесна повреда и једно кривично дјело неовлаштена производња и промет дроге.

Стокановићева је рекла да је старосна доб малољетних извршилаца кривичних дјела од 16 до 18 година и да су сви мушкарци, односно дјечаци.

Она је напоменула да је у том периоду регистровано седам кривичних дјела почињених над малољетницима, а ријеч је о по једном кривичном дјелу тјелесна повреда, тешка тјелесна повреда, полна злоупотреба дјетета старијег од 15 година и угрожавање јавног саобраћаја, те о три кривична дјела насиље у породици или породичној заједници.

Стокановићева је истакла да су најчешћи починиоци кривичних дјела на штету малољетних лица - пунољетна лица.

Полицијска управа Источно Сарајево је у прва четири мјесеца 2022. године регистровала три малољетна извршиоца кривичних дјела, а у истом периоду 2021. године једно малољетно лице.

Стокановићева је напоменула да је у 2022. години укупно регистровано 15 малољетних извршилаца кривичних дјела, а да су у прва четири мјесеца те године евидентирана два кривична дјела која су починили малољетници, тјелесна повреда и насилничко понашање.

Говорећи о казнама за почињена кривична дјела над малољетницима, Стокановићева је истакла да је за полну злоупотребу дјетета старијег од 15 година предвиђена казна затвора од двије до 10 година, за тјелесна повреда предвиђена је новчана или казна затвора до три године, за тешке тјелесне повреда казна затвора до 12 година.

За насиље у породици или породичној заједници, како каже, предвиђена казна затвора до 15 година.

Стокановићева је истакла да Полицијска управа предузима континуиране мјере и радње у виду превентивног дјеловања на сва девијантна и друштвено негативна понашања малољетника, појављивањем полицијских службеника униформисане и криминалистичке полиције у близини школа, мјеста гдје се окупљају малољетници за вријеме и послије школе.

С циљем спречавању малољетничке делинквенције, у основним и средњим школама на подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево одржан је низ састанака са члановима Мултисекторских тимова "Брига о дјеци-заједничка одговорност и обавезе".

Одржан је и низ предавња и презентација ученицима, родитељима и просвјетним радницима о темама "Појам малољетничке делинквенције и предделиквентно понашање младих", "Превенција вршњачког насиља", "Превенција злоупотребе дувана, алкохола и дрога", "Превенција злостављања дјеце и младих путем компјутера и мобилних телефона /друштвене мреже `Фејсбук`, `Инстаграм`, `Снепчет`, `Тик-Ток`, педофилија/" и "Оружје не штити-оружје убија".

Коментари 0
Повезане вијести
Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    21h 8m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    11h 49m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    21h 8m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    17h 22m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    8h 1m
    0