Ове године није било пријава о насилном понашању дјеце у школама

12.05.2023. 17:31
0
ИЗВОР: srna.rs

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у протекла четири мјесеца регистровано је пет малољетних извршилаца кривичних дјела, али није било пријава о насилном понашању дјеце у школама, речено је Срни у овој управи.

Портпарол Полицијске управе Источно Сарајево Весна Стокановић рекла је да су малољетници за четири мјесеца ове године починили два кривична дјела тјелесна повреда, једно кривично дјело тешка тјелесна повреда и једно кривично дјело неовлаштена производња и промет дроге.

Стокановићева је рекла да је старосна доб малољетних извршилаца кривичних дјела од 16 до 18 година и да су сви мушкарци, односно дјечаци.

Она је напоменула да је у том периоду регистровано седам кривичних дјела почињених над малољетницима, а ријеч је о по једном кривичном дјелу тјелесна повреда, тешка тјелесна повреда, полна злоупотреба дјетета старијег од 15 година и угрожавање јавног саобраћаја, те о три кривична дјела насиље у породици или породичној заједници.

Стокановићева је истакла да су најчешћи починиоци кривичних дјела на штету малољетних лица - пунољетна лица.

Полицијска управа Источно Сарајево је у прва четири мјесеца 2022. године регистровала три малољетна извршиоца кривичних дјела, а у истом периоду 2021. године једно малољетно лице.

Стокановићева је напоменула да је у 2022. години укупно регистровано 15 малољетних извршилаца кривичних дјела, а да су у прва четири мјесеца те године евидентирана два кривична дјела која су починили малољетници, тјелесна повреда и насилничко понашање.

Говорећи о казнама за почињена кривична дјела над малољетницима, Стокановићева је истакла да је за полну злоупотребу дјетета старијег од 15 година предвиђена казна затвора од двије до 10 година, за тјелесна повреда предвиђена је новчана или казна затвора до три године, за тешке тјелесне повреда казна затвора до 12 година.

За насиље у породици или породичној заједници, како каже, предвиђена казна затвора до 15 година.

Стокановићева је истакла да Полицијска управа предузима континуиране мјере и радње у виду превентивног дјеловања на сва девијантна и друштвено негативна понашања малољетника, појављивањем полицијских службеника униформисане и криминалистичке полиције у близини школа, мјеста гдје се окупљају малољетници за вријеме и послије школе.

С циљем спречавању малољетничке делинквенције, у основним и средњим школама на подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево одржан је низ састанака са члановима Мултисекторских тимова "Брига о дјеци-заједничка одговорност и обавезе".

Одржан је и низ предавња и презентација ученицима, родитељима и просвјетним радницима о темама "Појам малољетничке делинквенције и предделиквентно понашање младих", "Превенција вршњачког насиља", "Превенција злоупотребе дувана, алкохола и дрога", "Превенција злостављања дјеце и младих путем компјутера и мобилних телефона /друштвене мреже `Фејсбук`, `Инстаграм`, `Снепчет`, `Тик-Ток`, педофилија/" и "Оружје не штити-оружје убија".

Коментари 0
Повезане вијести
Насмијана лица матураната и вечерас на улицама Источног Сарајева (ФОТО) Насмијана лица матураната и вечерас на улицама Источног Сарајева (ФОТО)
Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву
Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини? Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
Најчитаније
 • Слана бајадера
  14h 58m
  0
 • Злочин у Варварину
  14h 33m
  1
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  7h 35m
  1
 • Муфтија Јусуфспахић се расплакао у програму уживо: Србија и српски народ нису геноцидни
  6h 28m
  5
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  7h 49m
  0