Ove godine nije bilo prijava o nasilnom ponašanju djece u školama

12.05.2023. 17:31
0
IZVOR: srna.rs

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u protekla četiri mjeseca registrovano je pet maloljetnih izvršilaca krivičnih djela, ali nije bilo prijava o nasilnom ponašanju djece u školama, rečeno je Srni u ovoj upravi.

Portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović rekla je da su maloljetnici za četiri mjeseca ove godine počinili dva krivična djela tjelesna povreda, jedno krivično djelo teška tjelesna povreda i jedno krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge.

Stokanovićeva je rekla da je starosna dob maloljetnih izvršilaca krivičnih djela od 16 do 18 godina i da su svi muškarci, odnosno dječaci.

Ona je napomenula da je u tom periodu registrovano sedam krivičnih djela počinjenih nad maloljetnicima, a riječ je o po jednom krivičnom djelu tjelesna povreda, teška tjelesna povreda, polna zloupotreba djeteta starijeg od 15 godina i ugrožavanje javnog saobraćaja, te o tri krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Stokanovićeva je istakla da su najčešći počinioci krivičnih djela na štetu maloljetnih lica - punoljetna lica.

Policijska uprava Istočno Sarajevo je u prva četiri mjeseca 2022. godine registrovala tri maloljetna izvršioca krivičnih djela, a u istom periodu 2021. godine jedno maloljetno lice.

Stokanovićeva je napomenula da je u 2022. godini ukupno registrovano 15 maloljetnih izvršilaca krivičnih djela, a da su u prva četiri mjeseca te godine evidentirana dva krivična djela koja su počinili maloljetnici, tjelesna povreda i nasilničko ponašanje.

Govoreći o kaznama za počinjena krivična djela nad maloljetnicima, Stokanovićeva je istakla da je za polnu zloupotrebu djeteta starijeg od 15 godina predviđena kazna zatvora od dvije do 10 godina, za tjelesna povreda predviđena je novčana ili kazna zatvora do tri godine, za teške tjelesne povreda kazna zatvora do 12 godina.

Za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, kako kaže, predviđena kazna zatvora do 15 godina.

Stokanovićeva je istakla da Policijska uprava preduzima kontinuirane mjere i radnje u vidu preventivnog djelovanja na sva devijantna i društveno negativna ponašanja maloljetnika, pojavljivanjem policijskih službenika uniformisane i kriminalističke policije u blizini škola, mjesta gdje se okupljaju maloljetnici za vrijeme i poslije škole.

S ciljem sprečavanju maloljetničke delinkvencije, u osnovnim i srednjim školama na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo održan je niz sastanaka sa članovima Multisektorskih timova "Briga o djeci-zajednička odgovornost i obaveze".

Održan je i niz predavnja i prezentacija učenicima, roditeljima i prosvjetnim radnicima o temama "Pojam maloljetničke delinkvencije i preddelikventno ponašanje mladih", "Prevencija vršnjačkog nasilja", "Prevencija zloupotrebe duvana, alkohola i droga", "Prevencija zlostavljanja djece i mladih putem kompjutera i mobilnih telefona /društvene mreže `Fejsbuk`, `Instagram`, `Snepčet`, `Tik-Tok`, pedofilija/" i "Oružje ne štiti-oružje ubija".

Komentari 0
Povezane vijesti
Pozorište "Pinokio" iz Beograda oduševilo mališane predstavom "Malčić Palčić" Pozorište "Pinokio" iz Beograda oduševilo mališane predstavom "Malčić Palčić"
Nikša Rajak: Stremim ka samom vrhu (FOTO) Nikša Rajak: Stremim ka samom vrhu (FOTO)
Lutkarsko pozorište iz Izraela izvelo predstavu za odrasle "11:11 P.M." Lutkarsko pozorište iz Izraela izvelo predstavu za odrasle "11:11 P.M."
Najčitanije
 • Prijavljen muškarac iz Han Pijeska zbog klevete na „Fejsbuku“
  12h 50m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi na Ravnoj Romaniji teško povrijeđen vozač
  14h 23m
  0
 • Miloš Crnjanski - najpoetičniji srpski pisac, autor "Seoba"
  15h 30m
  0
 • Reakcija OBO „Ilidžanski borac“ na objavu Adnana Rondića
  10h 27m
  0
 • Osumnjičeni da su krali meso sa stočnog groblja pa ga prodavali
  10h 58m
  0