Ове године се пасоша БиХ одрекло 3.735 особа

03.12.2019. 14:31
0

Тренд одрицања грађана од држављанства БиХ не јењава. Како је потврдила Зорица Руљ, портпарол Министарства цивилних послова БиХ, од 1. јануара до 3. децембра ове године пасоша БиХ одрекло се укупно 3.735 особа!

То значи да се од рата до данас држављанства одрекло 88.163 грађанина.

Иначе, у поступку одрицања од држављанства БиХ странке нису дужне навести разлоге због којих то чине, али, како Аваз сазнаје, у неформалним разговорима најчешће као разлог наводе право на посједовање некретнина, олакшано путовање, олакшано студирање у иностранству и уопште већа права у земљама у којима живе.

Најчешће постају Нијемци, Аустријанци, Словенци…

Но, као ни што се не баве проблемом одласка људи из БиХ, власти се никада нису позабавиле проблемом све већег исписа из књиге држављана.

Колико је број оних којих се одлучују на овај корак у порасту говори и податак да се током 1996., прве послијератне године, држављанства БиХ одрекло шест особа, наредних неколико година тај број је био двоцифрен, да би се данас мјерио хиљадама.

Претпоставља се да би прави вал одрицања од држављанства БИХ могао настати тек када право на пасош неке друге земље стекну они што из БиХ одлазе у посљедње двије-три године.

Према подацима Министарства цивилних послова, највише некадашњих држављана БиХ постали су, барем формално, Нијемци, Аустријанци, Словенци, Норвежани, Чеси… У међувремену, они који су се одлучили за дански пасош, могли су задржати и онај БиХ, јер је Данска донијела закон према којем се њихови будући држављани не морају одрећи држављанства земље из које долазе.

Цијена таксе

Таксу у износу од 800 КМ плаћају сви они који се држављанства БиХ одричу у корист свих земаља свијета, изузев ако узимају држављанство неке од земаља бивше СФРЈ. У том случају плаћају 200 КМ.

Но, одрицање од држављанства БиХ може бити и скупље ако захтјев неко подноси путем дипломатско-конзуларне мреже БиХ, јер се тада плаћа и конзуларна такса, па захтјев кошта око 1.000 КМ.

Најпоразнија чињеница је да се у државном буџету новац од такси за одрицање од држављанства рачуна као приход.

Прошле године било је предвиђено да се од тих такси у буџет слије 2,2 милиона, али та сума премашила је 3,5 милиона марака.

Коментари 0
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву погоршана епидемиолошка ситуација (ВИДЕО)
  10.07.2020
  1
 • Саопштење Немање Поповића поводом прилога емитованог на ОСМ ТВ
  10.07.2020
  3
 • Тешко повријеђен мотоциклиста у Палама
  10.07.2020
  0
 • Браћа умрла од короне, отац лежи у болници
  11.07.2020
  0
 • Маринко Божовић: Отворено писмо Небојши Шешлији, шефу Kлуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа
  10.07.2020
  0