Овисницима смањене шансе за подршку и терапију

12.01.2021. 08:52
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Пандемија вируса корона лоше је утицала на све оне особе које су у процесу опоравка од овисности широм БиХ, јер имају мању могућност за подршку и терапију.

Из Удружења за ресоцијализацију бивших овисника "Прослави опоравак" из Сарајева саопштили су да је пандемија вируса корона негативно утицала на пружање подршке.

- Своје моделе подршке прилагодили смо епидемиолошким мјерама те су особе, осим бесплатне телефонске линије 0800 28 000, подршку добијале и путем видео-позива и онлине састанака - навели су из овог удружења.

Према њиховим ријечима, од проглашења пандемије укупно је пружено 912 сервиса, како овисницима, тако и члановима њихових породица.

- Значајном броју корисника то је био први пут да су потражили помоћ везано за злоупотребу дроге, па је било и нужно да сервиси наставе пружати подршку - истакли су у овом удружењу.

Додали су да овисност није проблем само особе која користи дрогу, него и цијеле породице која је изолована због стигме, стида и осјећаја кривице.

- У склопу програма за рад са родитељима, у Удружењу се одржавају и групне подршке за мајке. Главни циљ је оснаживање и подршка члановима породице особа које су имале или још имају проблем злоупотребе дрога - казали су у Удружењу "Прослави опоравак".

У јуну 2020. године с радом је почео Дневни центар Удружења "Прослави Опоравак", који је саставни дио развоја сервиса подршке за маргинализоване групе погођене овисношћу.

Сестра Амата Анђелић, координаторка Центра за одвикавање од овисности "Марјановац" у Лакташима, истакла је за "Независне" да је пандемија вируса корона смањила број корисника у овом центру.

- За сваки улазак у установу потребно је урадити одређену припрему, као што су психолошка и психијатријска консултација, а знамо да је све због пандемије отежано. Један дио овисника сигурно је остао ван установа и имао је мању подршку, јер једно вријеме нису могли бити примани корисници у терапијске заједнице. Ове године нисмо никако имали више од 15 корисника, иако су капацитети већи - навела је Анђелићева.

Психолог Александар Милић рекао је за "Независне" да је пандемија вируса корона негативно утицала на особе које су у процесу опоравка од овисности, јер је ријеч о рањивим, крхким и преосјетљивим особама.

- Оне су овисне о лијековима и терапији, тако да је ова ситуација утицала на њихово стање. Ово су додатни стресови за њихову ситуацију, а угрожавајући фактор је и то што су им умањене могућности терапијског рада - појаснио је Милић.

Истакао је да су они тренутно лишени контаката, односно вербалних и невербалних комуникација.

- Лишени су емпатичности и саосјећајности, тако да су особе које су у процесу опоравка од овисности на неки начин стигматизиране и обиљежене - нагласио је Милић.

Слађана Шиљак, специјалиста социјалне медицине у Институту за јавно здравство РС, рекла је да су до сада регистроване 573 особе лијечене због злоупотребе опојних дрога, док су прошле године лијечене 33 особе.

- Највећи проценат лијечених особа имао је од 35 до 39 година - 32,6 одсто. Највише су лијечени пацијенти са хероинском зависношћу - 84,5 одсто. У лијечењу се најчешће користи детоксикација метадоном - навела је Шиљкова.

Из Федералног завода за јавно здравство казали су да је ова установа од 2019. године у законској обавези да прикупља податке о лијеченим овисницима кроз регистар лијечених овисника ФБиХ.

- У току ове године регистровано је 239 лијечених овисника. Од 0 до 18 година регистрован је један корисник, од 19 до 25 година девет, од 26 до 60 година 223, а више од 60 година шест овисника - навели су из Завода.

Коментари 0
Повезане вијести
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Пронађена опојна дрога код два лица у Источној Илиџи Пронађена опојна дрога код два лица у Источној Илиџи
Ухапшено 12 лица, пронађено више од пет килограма дроге Ухапшено 12 лица, пронађено више од пет килограма дроге
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 54m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 9m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 27m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 2m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    22h 11m
    0