Ovisnicima smanjene šanse za podršku i terapiju

12.01.2021. 08:52
0
IZVOR: nezavisne.com

Pandemija virusa korona loše je uticala na sve one osobe koje su u procesu oporavka od ovisnosti širom BiH, jer imaju manju mogućnost za podršku i terapiju.

Iz Udruženja za resocijalizaciju bivših ovisnika "Proslavi oporavak" iz Sarajeva saopštili su da je pandemija virusa korona negativno uticala na pružanje podrške.

- Svoje modele podrške prilagodili smo epidemiološkim mjerama te su osobe, osim besplatne telefonske linije 0800 28 000, podršku dobijale i putem video-poziva i online sastanaka - naveli su iz ovog udruženja.

Prema njihovim riječima, od proglašenja pandemije ukupno je pruženo 912 servisa, kako ovisnicima, tako i članovima njihovih porodica.

- Značajnom broju korisnika to je bio prvi put da su potražili pomoć vezano za zloupotrebu droge, pa je bilo i nužno da servisi nastave pružati podršku - istakli su u ovom udruženju.

Dodali su da ovisnost nije problem samo osobe koja koristi drogu, nego i cijele porodice koja je izolovana zbog stigme, stida i osjećaja krivice.

- U sklopu programa za rad sa roditeljima, u Udruženju se održavaju i grupne podrške za majke. Glavni cilj je osnaživanje i podrška članovima porodice osoba koje su imale ili još imaju problem zloupotrebe droga - kazali su u Udruženju "Proslavi oporavak".

U junu 2020. godine s radom je počeo Dnevni centar Udruženja "Proslavi Oporavak", koji je sastavni dio razvoja servisa podrške za marginalizovane grupe pogođene ovisnošću.

Sestra Amata Anđelić, koordinatorka Centra za odvikavanje od ovisnosti "Marjanovac" u Laktašima, istakla je za "Nezavisne" da je pandemija virusa korona smanjila broj korisnika u ovom centru.

- Za svaki ulazak u ustanovu potrebno je uraditi određenu pripremu, kao što su psihološka i psihijatrijska konsultacija, a znamo da je sve zbog pandemije otežano. Jedan dio ovisnika sigurno je ostao van ustanova i imao je manju podršku, jer jedno vrijeme nisu mogli biti primani korisnici u terapijske zajednice. Ove godine nismo nikako imali više od 15 korisnika, iako su kapaciteti veći - navela je Anđelićeva.

Psiholog Aleksandar Milić rekao je za "Nezavisne" da je pandemija virusa korona negativno uticala na osobe koje su u procesu oporavka od ovisnosti, jer je riječ o ranjivim, krhkim i preosjetljivim osobama.

- One su ovisne o lijekovima i terapiji, tako da je ova situacija uticala na njihovo stanje. Ovo su dodatni stresovi za njihovu situaciju, a ugrožavajući faktor je i to što su im umanjene mogućnosti terapijskog rada - pojasnio je Milić.

Istakao je da su oni trenutno lišeni kontakata, odnosno verbalnih i neverbalnih komunikacija.

- Lišeni su empatičnosti i saosjećajnosti, tako da su osobe koje su u procesu oporavka od ovisnosti na neki način stigmatizirane i obilježene - naglasio je Milić.

Slađana Šiljak, specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo RS, rekla je da su do sada registrovane 573 osobe liječene zbog zloupotrebe opojnih droga, dok su prošle godine liječene 33 osobe.

- Najveći procenat liječenih osoba imao je od 35 do 39 godina - 32,6 odsto. Najviše su liječeni pacijenti sa heroinskom zavisnošću - 84,5 odsto. U liječenju se najčešće koristi detoksikacija metadonom - navela je Šiljkova.

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo kazali su da je ova ustanova od 2019. godine u zakonskoj obavezi da prikuplja podatke o liječenim ovisnicima kroz registar liječenih ovisnika FBiH.

- U toku ove godine registrovano je 239 liječenih ovisnika. Od 0 do 18 godina registrovan je jedan korisnik, od 19 do 25 godina devet, od 26 do 60 godina 223, a više od 60 godina šest ovisnika - naveli su iz Zavoda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpski carinici u plišanom medi našli kilogram droge (FOTO) Srpski carinici u plišanom medi našli kilogram droge (FOTO)
Europol: U BiH srušen najuži krug globalnog kralja droge Europol: U BiH srušen najuži krug globalnog kralja droge
Pronađena opojna droga kod dva lica u Istočnoj Ilidži Pronađena opojna droga kod dva lica u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    22h 45m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    19h 17m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    22h 1m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    17h 39m
    0
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    14h 11m
    0