Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину

10.05.2024. 12:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Влада Републике Српске донијела је одлуку о висини школарине за редовне студенте на студијским програмима првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама за академску 2024/25. годину.

Законом о високом образовању прописано је да, на приједлог јавних високошколских установа, Влада Републике Српске доноси одлуку о висини школарине за редовне студенте који суфинансирају своје школовање, за студијске програме првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама за сваку академску годину, наводи се у саопштењу из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У саопштењу се истиче да су висине школарина, сходно приједлозима јавних високошколских установа, на нивоу претходне академске 2023/24. године, имајући у виду значај школарина на стандард најширег слоја студентске популације.

Одлуком се утврђује висина школарине у академској 2024/25. години за редовне студенте који суфинансирају своје школовање на студијским програмима првог и другог циклуса студија, на јавним високошколским установама у Републици Српској, који су уписани у складу са раније важећим Законом о високом образовању.

Овом одлуком се утврђује висина школарине за редовне студенте на студијским програмима првог и другог циклуса студија који обнављају годину у којој су финансирани из буџета Републике Српске, а уписани у складу са Законом о високом образовању.

Висина школарине за редовне студенте, на студијским програмима првог циклуса студија, одређује се у сљедећим износима - 660 КМ за студијске програме на медицинским факултетима, студијске програме музичке умјетности, ликовне умјетности и драмске умјетности (осим смјерова: анимирани филм; ФТВ и продукција).

За редовне студенте студијских програма драмске умјетности – анимирани филм; ФТВ (режија, камера, монтажа) и продукција школарина је 1.500 КМ, за студијски програм драмске умјетности – смјер продукције 1.000 КМ, а за све остале студијске програме 440 КМ.

Висина школарине за редовне студенте на студијским програмима другог циклуса студија биће 1.500 КМ за студијске програме ликовне умјетности и студијске програме музичке умјетности, 3.000 КМ за студијске програме драмске умјетности, а 880 КМ за све остале студијске програме.

Овом одлуком, а у складу са Законом о високом образовању, предвиђено је да плаћања школарине буду ослобођени редовни студенти првог и другог циклуса студија који су први пут уписали прву годину првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама у академској 2020/21. години.

Плаћања су ослобођени и студенти који су дјеца погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске (ВРС), студенти који су дјеца ратних војних инвалида ВРС прве и друге категорије, студенти - инвалиди ВРС од прве до пете категорије, студенти са инвалидитетом, те студенти - дјеца без оба родитеља.

Коментари 0
Повезане вијести
У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач
Крађа у дрогерији у Источној Илиџи Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
Источна Илиџа: Бесплатни уџбеници за ученике од петог до деветог разреда Источна Илиџа: Бесплатни уџбеници за ученике од петог до деветог разреда
Најчитаније
 • Багер ударио бициклисту, човјек страдао на мјесту
  19h 53m
  0
 • МУП Српске уводи нову праксу за плаћање казни
  18h 40m
  0
 • Непознати детаљи из живота Стевана Калембера
  45m
  0
 • Крао по плажама у Будви, пао у полицијској засједи
  14h 50m
  0
 • Ухапшено седам особа, заплијењено око 20 килограма марихуане
  17h 44m
  0