Ovo je cijena školarine na fakultetima u Srpskoj za akademsku 2024/25. godinu

10.05.2024. 12:47
0
IZVOR: srna.rs

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o visini školarine za redovne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2024/25. godinu.

Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da, na prijedlog javnih visokoškolskih ustanova, Vlada Republike Srpske donosi odluku o visini školarine za redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje, za studijske programe prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za svaku akademsku godinu, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se ističe da su visine školarina, shodno prijedlozima javnih visokoškolskih ustanova, na nivou prethodne akademske 2023/24. godine, imajući u vidu značaj školarina na standard najšireg sloja studentske populacije.

Odlukom se utvrđuje visina školarine u akademskoj 2024/25. godini za redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija, na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, koji su upisani u skladu sa ranije važećim Zakonom o visokom obrazovanju.

Ovom odlukom se utvrđuje visina školarine za redovne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija koji obnavljaju godinu u kojoj su finansirani iz budžeta Republike Srpske, a upisani u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Visina školarine za redovne studente, na studijskim programima prvog ciklusa studija, određuje se u sljedećim iznosima - 660 KM za studijske programe na medicinskim fakultetima, studijske programe muzičke umjetnosti, likovne umjetnosti i dramske umjetnosti (osim smjerova: animirani film; FTV i produkcija).

Za redovne studente studijskih programa dramske umjetnosti – animirani film; FTV (režija, kamera, montaža) i produkcija školarina je 1.500 KM, za studijski program dramske umjetnosti – smjer produkcije 1.000 KM, a za sve ostale studijske programe 440 KM.

Visina školarine za redovne studente na studijskim programima drugog ciklusa studija biće 1.500 KM za studijske programe likovne umjetnosti i studijske programe muzičke umjetnosti, 3.000 KM za studijske programe dramske umjetnosti, a 880 KM za sve ostale studijske programe.

Ovom odlukom, a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, predviđeno je da plaćanja školarine budu oslobođeni redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija koji su prvi put upisali prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2020/21. godini.

Plaćanja su oslobođeni i studenti koji su djeca poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske (VRS), studenti koji su djeca ratnih vojnih invalida VRS prve i druge kategorije, studenti - invalidi VRS od prve do pete kategorije, studenti sa invaliditetom, te studenti - djeca bez oba roditelja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad
Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba
Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme? Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme?
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    13h 42m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    13h 47m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    14h 39m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    14h 53m
    0
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    8h 15m
    0