Ово је мјесто ужаса одакле је кренуо коронавирус!

30.01.2020. 19:32
0
ИЗВОР: Agencije

Епидемија смртоносног коронавируса по свему судећи је кренула са пијаце у кинеском Вухану.

Оно што је шокирало свијет су фотографије са пијаце Хуанан. Иако важи за тржницу морских плодова, ту се могу наћи многи други производи који људима са Запада изгледају чудно, али и одвратно.

У понуди су птице, зечеви, али и пацови, лисице, шишмиши, змије и други рептили, затим магарци, камиле, чак и мајмуни.

Слика

Не треба посебно истицати да је држање свих ових животиња на малом простору, њихов стални контакт са трговцима и са самим купцима, а често и њихово клање на лицу мјеста, идеално за ширење вируса. Не зна се ни одакле животиње потичу, а ни сама трговина није регулисана.

Након што је развијен тест за нови коронавирус, доказано је да су сви који су први заражени у Вухану посјећивали пијацу, радили на њој или тамо радили чланови њихових породица.

Слика

У неким деловима Кине, упркос званичним забранама, неке животиње попут риба, шкампа, змија, па чак и младунаца мишева, магараца и мајмуна знају да се транжирају или чак једу док су још живе јер се сирово месо у традиционалној кинеској медицини сматра посебно здравим.

Штавише, како пише Бизнис инсајдер, ове пијаце се и зову "мокрим" због крви, будући да месари често кољу животиње пред самим купцима.

Тако се шире свакакве ствари, па самим тим и вируси.

Осим тога, вируси имају прилику да развију мутације које им омогућавају прелазак са животиња на људе.

На пример, САРС, епидемија која је избила 2002., такође у Кини, и убила 774 људи, изазвана је коронавирусом који је на људе највероватније прешао с цибетке (сродне су мачкама) која се продавала управо на таквим пијацама.

Коронавирус се рапидно шири Кином као и другим деловима света. Британски стручњак за динамику преноса заразних болести Џонатан Рид предвиђа да ће за 2 недеље стотине хиљада људи, који ће проћи кроз Кину и наставити у друге државе, бити заражене.

У новом научном раду овај стручњак је предвидео како ће се у року од 14 дана, односно до 4. фебруара 2020. године, број заражених у епицентру вируса, Вухану, бити већи од 190.000.

Коментари 0
Повезане вијести
Локализован пожар на пијаци Хецо Локализован пожар на пијаци Хецо
Ватрогасци се и даље боре с ватреном стихијом на пијаци Хецо, пожар не јењава Ватрогасци се и даље боре с ватреном стихијом на пијаци Хецо, пожар не јењава
Цијене воћа и поврћа рапидно расту Цијене воћа и поврћа рапидно расту
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 0m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 44m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 29m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 28m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 34m
    0