Овог љета лубенице зреле и на Романији (ФОТО)

15.09.2022. 14:06
0
ИЗВОР: srna.rs

На имању Славише Кнежевића на Сокоцу овога љета под отвореним небом сазријевале су лубенице веома доброг квалитета и тежине и од осам килограма, што је права ријеткост у овим планинским крајевима.

- Лубеницама на њиви, довољно зрелим и веома слатиким највише су се обрадвали малишани у мојој породици, а за мене су лубенице на Романији доказ да су климатске промјене посебно овог љета, на снази - рекао је Кнежевић.

Он је увјерен да је поред видљивих климатских промјена, до изражаја вјероватно дошла и струка у производњи сјемена са новим сортама, захваљујући којима лубеници одговара и нешто другачија клима од оне на којима су до сада успијевале.

Слика

Фото: srna.rs

Кнежевић је као виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Соколац скоро 40 година пратио развој пољопривреде на овом подручју, али, каже, није ни сањао да ће у његовом врту у потпуности сазријевати лубенице.

Ове године, подсјетио је, на подручју општине Соколац, на већини воћњака издао је род јабуке, крушке и шљиве, али неуобичајени плодови нису.

Кнежевић каже да за сада нема сазнања да је на овом подручју успјела потпуно одрасти и сазрети лубеница, под отвореним небом, али тврди да већ неколико година Сокочани узгајају винову лозу и беру грожђе у мањим количинама, што је прије двије деценије било нeзамисливо.

Коментари 0
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
На ширем подручју Романије забијелио снијег На ширем подручју Романије забијелио снијег
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 2m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 17m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 8m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 35m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    15h 27m
    0