Озбиљан ризик за кориснике: Више производа повучено са тржишта БиХ

25.10.2019. 12:57
0
ИЗВОР: Agencije

На тржишту БиХ пронађени су миксер за храну, сто, дјечија лутка, мишићи за пливање, те бициклистичка кацига који спадају у групу несигурних производа, јер представљају озбиљан ризик за кориснике.

Ријеч је о миксеру за храну марке "Home KMX-3605-KH",чија је земља поријекла Кина, а увозник је компанија "Конзум", објавила је Агенција за надзор над тржиштем БиХ.

У саопштењу се наводи да термопластични материјали производа нису довољно отпорни на ватру, што може довести кориснике у опасност од пожара и опекотина, а није ни усклађен с Наредбом о електричној опреми и стандардом.

Сто "Donantracite",поријеклом из Италије, чији је увозник компанија "ФИС" Витез, представља озбиљан ризик од повреде јер нема одговарајућу издржљивост, а не испуњава ни безбједносне законе.

Лутка "Beautiful Fashion Friends" из Кине, представља хемијски ризик јер сардржи одређену супстанцу, која није у складу са Одлуком о ограничавању стављања на тржиште играчака и производа за дјецу који садрже фталате, додаје се у саопштењу.

Мишићи за пливање марке "ROIG 18RTC1504 14h21" из Кине, представљају озбиљан ризик од утапања, јер нису усклађени са Наредбом о личној заштитној опреми и стандардом.

Код ових мишића безбједносни неповратни вентили нису у функцији, коморе задржавају мање од 50 одсто оригиналног притиска, те су недовољно отпорни на пробијање, наводе из Агенције.

Бициклистичка кацига (Solstice Casque, Bontrager) чија је земља поријекла Кина, представља озбиљан ризик по здравље корисника јер не пружа заштиту од удара и повреда.

Кацига није усклађена са Наредбом о личној заштитној опреми, не испуњава све захтјеве из стандарда, а уочена је и недовољна апсорпција удара са оштећењима конструкције производа.

Сви увозници ових производа предузели су мјере повлачења са тржишта, а потрошачима који су их купили, савјетује се да их врате увознику или у трговину гдје су купљени.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра промјенљиво облачно вријеме уз сунчане периоде Сутра промјенљиво облачно вријеме уз сунчане периоде
Са тржишта БиХ повучен кинески фен за косу Са тржишта БиХ повучен кинески фен за косу
Пумпаши пумпају цијене “због неизвјесности” Пумпаши пумпају цијене “због неизвјесности”
Најчитаније
 • Преминуо Веселин Пукета
  4h 12m
  1
 • Ученик, који је измакао столицу професорици, покушао да се убије
  5h 16m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  20h 31m
  0
 • Рецепт за посну сарму
  7h 0m
  1
 • Осумњичени за брутално убиство младића предат Тужилаштву
  20h 50m
  1