Пад на берзи не мијења домаће цијене кафе

15.10.2022. 18:54
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Иако је кафа на свјетском тржишту појефтинила за седам одсто, домаће пржионице неће пратити тај тренд, због чега љубитељи овог напитка у Српској за сада не могу рачунати на ниже цијене.

Директор пржионице кафе “Минеа” из Градишке Момчило Бањац потврдио је за “Глас Српске” да је дошло до смањења цијена кафе на берзи.

- Повољнија је него прије десет дана и пала је за седам процената, али то се често мијења и варира па је тешко рећи како ће се ситуација дугорочно одвијати - рекао је Бањац.

То што је пала цијена кафе на берзи, како каже, вјероватно неће утицати на тренутну цијену у продаји.

- Без обзира на то појефтињење, цијена сирове кафе опет је јака па неће доћи до смањења цијена кафе, зато што сви произвођачи раде са нулом или у минусу - казао је Бањац, додавши да кафу највише увозе из Бразила.

Код нас се, како каже, највише пије домаћа кафа и то сорте “минас”, а слиједе еспресо и инстант производи.

- У посљедње вријеме заживљава и тренд брзе кафе, која се лако спрема, а траже се и капсуле за мале кућне апарате за кафу - казао је Бањац.

Објаснио је да су цијене у продаји доста различите па иду и до 18 марака по килограму.

- Када је дошло до турбулентних цијена на тржишту, људи су почели користити јефтиније сорте због цијене - рекао је Бањац.

Главни пржионичар у “Fabrika coffee” из Бањалуке Драган Грбић каже да је интересовање грађана за домаћу кафу заиста велико, због чега се повећава и обим њихове производње.

- Цијене на берзи су тренутно пале, али то не значи да ће тако и остати. Ми нисмо повећавали цијену домаће кафе никако, ни када је дошло до огромног поскупљења нисмо кориговали цјеновнике па тако нећемо ни сада - рекао је Грбић.

Додао је да у понуди имају више од 20 врста кафе, коју увозе из Америке, Африке и Индије.

Да кафа спада међу омиљени напитак грађана свједоче и подаци Спољнотрговинске коморе БиХ, који показују да је за осам мјесеци ове године увезено кафе, чаја и зачина вриједних више од 99,8 милиона марака. У истом периоду БиХ је извезла тих производа у вриједности нешто већој од 13,6 милиона марака.

Угоститељи

Члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” Златан Татић рекао је да се цијене кафе неће мијењати ни у кафићима.

- Добављачи чим не спуштају цијене, не спуштамо ни ми, а од једног килограма кафе у кафићима направимо до 125 шољица - рекао је Татић.

Пише: Јана Кезић

Коментари 0
Повезане вијести
Кафићи крцати, а кафа никад скупља Кафићи крцати, а кафа никад скупља
Шта је здравије ујутро, чај или кафа? Шта је здравије ујутро, чај или кафа?
Ново појефтињење горива у БиХ Ново појефтињење горива у БиХ
Најчитаније
 • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
  5h 25m
  6
 • Годишњица страдања Милице Ракић
  5h 25m
  0
 • Посни роштиљ од кромпира
  20h 22m
  0
 • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
  20h 27m
  0
 • Српска легализује исплату плате у коверти
  19h 6m
  2