Pad na berzi ne mijenja domaće cijene kafe

15.10.2022. 18:54
0
IZVOR: glassrpske.com

Iako je kafa na svjetskom tržištu pojeftinila za sedam odsto, domaće pržionice neće pratiti taj trend, zbog čega ljubitelji ovog napitka u Srpskoj za sada ne mogu računati na niže cijene.

Direktor pržionice kafe “Minea” iz Gradiške Momčilo Banjac potvrdio je za “Glas Srpske” da je došlo do smanjenja cijena kafe na berzi.

- Povoljnija je nego prije deset dana i pala je za sedam procenata, ali to se često mijenja i varira pa je teško reći kako će se situacija dugoročno odvijati - rekao je Banjac.

To što je pala cijena kafe na berzi, kako kaže, vjerovatno neće uticati na trenutnu cijenu u prodaji.

- Bez obzira na to pojeftinjenje, cijena sirove kafe opet je jaka pa neće doći do smanjenja cijena kafe, zato što svi proizvođači rade sa nulom ili u minusu - kazao je Banjac, dodavši da kafu najviše uvoze iz Brazila.

Kod nas se, kako kaže, najviše pije domaća kafa i to sorte “minas”, a slijede espreso i instant proizvodi.

- U posljednje vrijeme zaživljava i trend brze kafe, koja se lako sprema, a traže se i kapsule za male kućne aparate za kafu - kazao je Banjac.

Objasnio je da su cijene u prodaji dosta različite pa idu i do 18 maraka po kilogramu.

- Kada je došlo do turbulentnih cijena na tržištu, ljudi su počeli koristiti jeftinije sorte zbog cijene - rekao je Banjac.

Glavni pržioničar u “Fabrika coffee” iz Banjaluke Dragan Grbić kaže da je interesovanje građana za domaću kafu zaista veliko, zbog čega se povećava i obim njihove proizvodnje.

- Cijene na berzi su trenutno pale, ali to ne znači da će tako i ostati. Mi nismo povećavali cijenu domaće kafe nikako, ni kada je došlo do ogromnog poskupljenja nismo korigovali cjenovnike pa tako nećemo ni sada - rekao je Grbić.

Dodao je da u ponudi imaju više od 20 vrsta kafe, koju uvoze iz Amerike, Afrike i Indije.

Da kafa spada među omiljeni napitak građana svjedoče i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, koji pokazuju da je za osam mjeseci ove godine uvezeno kafe, čaja i začina vrijednih više od 99,8 miliona maraka. U istom periodu BiH je izvezla tih proizvoda u vrijednosti nešto većoj od 13,6 miliona maraka.

Ugostitelji

Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić rekao je da se cijene kafe neće mijenjati ni u kafićima.

- Dobavljači čim ne spuštaju cijene, ne spuštamo ni mi, a od jednog kilograma kafe u kafićima napravimo do 125 šoljica - rekao je Tatić.

Piše: Jana Kezić

Komentari 0
Povezane vijesti
Kafići krcati, a kafa nikad skuplja Kafići krcati, a kafa nikad skuplja
Šta je zdravije ujutro, čaj ili kafa? Šta je zdravije ujutro, čaj ili kafa?
Novo pojeftinjenje goriva u BiH Novo pojeftinjenje goriva u BiH
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 5m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 19m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 9m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 24m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 7m
    0