Пале: Децембарска "Филмотека" посвећена Шону Конерију

07.12.2020. 14:10
0
ИЗВОР: СРНА

Децембарска "Филмотека", коју данас и сутра на Палама организује Кинотека Републике Српске, посвећена је недавно преминулом, чувеном шкотском глумцу Шону Конерију.

На вечерашњем програму је први снимљен филм из серијала о Џејмсу Бонду "Др Но" из 1962. године, који је заснован на истоименом роману Ијана Флеминга, а режирао га је Теренс Јанг, саопштено је из Кинотеке.

Иако снимљен скромним буџетом, филм је постигао велики комерцијални успјех, те помијешане критике, а током времена стекао је репутацију једног од најбољих остварења у серијалу.

Успјех "Др Ноа", као првог Бонд филма, подстакао је и велико интересовање за филмове о тајним агентима током шездесетих година прошлог вијека и одвео до изузетно популарне серије филмова која траје и данас.

За сутра је на програму филм "Име руже" из 1986. године. Режију овог остварења потписује француски режисер Жан Жак Ано, сниман је већином на енглеском језику, а заснован је на истоименом роману чувеног италијанског писца Умберта Ека.

Конери овдје игра фратра, дијаметрално супротан лик од онога на шта је публика до тада углавном навикла од њега.

Осим њега у филму игра тада непознати, а касније велика холивудска звијезда Кристијан Слејтер. Занимљиво је да је филм имао слабу зараду у биоскопима у Америци, док је у Европи био одлично прихваћен.

За улогу у овом филму Конери је награђен "Бафтом", најзначајнијом наградом коју додјељује британска филмска академија.

Томас Шон Конери рођен је 1930. године у Единбургу, а његова филмска каријера почиње 1958. са првом важнијом улогом у филму "Друго вријеме, друго мјесто".

Наредних неколико година игра запажене улоге у британским филмовима, између осталих, појављује се у Хичкоковом филму "Марни" из 1964. године, а оно што је њега катапултирало у статус свјетске звијезде је серијал филмова о тајном агенту ДЖејмсу Бонду, којег је играо седам пута у размаку од 20 година.

Остварио је и значајне улоге у филмовима као што су: "Несаломиви", "Лов на црвени октобар", "Име руже" и "Индијана Џонс и посљедњи крсташки поход".

Иако је уживао статус једног од најпопуларнијих глумаца у Европи и Холивуду, филмској критици је требало дуго времена да му ода давно заслужено признање, што се коначно десило 1987. године, када је за улогу у филму Брајана де Палме "Несаломиви" награђен "Златним глобусом" и "Оскаром".

Шон Конери се повукао из филма 2011, а преминуо је 31. октобра ове године.

"Филмотека" ће бити одржана у биоскопској сали Културног центра Пале са почетком у 19.00 часова, а улаз за публику је слободан.

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 18m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 51m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 17m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 30m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 59m
    4