Pale: Decembarska "Filmoteka" posvećena Šonu Koneriju

07.12.2020. 14:10
0
IZVOR: SRNA

Decembarska "Filmoteka", koju danas i sutra na Palama organizuje Kinoteka Republike Srpske, posvećena je nedavno preminulom, čuvenom škotskom glumcu Šonu Koneriju.

Na večerašnjem programu je prvi snimljen film iz serijala o Džejmsu Bondu "Dr No" iz 1962. godine, koji je zasnovan na istoimenom romanu Ijana Fleminga, a režirao ga je Terens Jang, saopšteno je iz Kinoteke.

Iako snimljen skromnim budžetom, film je postigao veliki komercijalni uspjeh, te pomiješane kritike, a tokom vremena stekao je reputaciju jednog od najboljih ostvarenja u serijalu.

Uspjeh "Dr Noa", kao prvog Bond filma, podstakao je i veliko interesovanje za filmove o tajnim agentima tokom šezdesetih godina prošlog vijeka i odveo do izuzetno popularne serije filmova koja traje i danas.

Za sutra je na programu film "Ime ruže" iz 1986. godine. Režiju ovog ostvarenja potpisuje francuski režiser Žan Žak Ano, sniman je većinom na engleskom jeziku, a zasnovan je na istoimenom romanu čuvenog italijanskog pisca Umberta Eka.

Koneri ovdje igra fratra, dijametralno suprotan lik od onoga na šta je publika do tada uglavnom navikla od njega.

Osim njega u filmu igra tada nepoznati, a kasnije velika holivudska zvijezda Kristijan Slejter. Zanimljivo je da je film imao slabu zaradu u bioskopima u Americi, dok je u Evropi bio odlično prihvaćen.

Za ulogu u ovom filmu Koneri je nagrađen "Baftom", najznačajnijom nagradom koju dodjeljuje britanska filmska akademija.

Tomas Šon Koneri rođen je 1930. godine u Edinburgu, a njegova filmska karijera počinje 1958. sa prvom važnijom ulogom u filmu "Drugo vrijeme, drugo mjesto".

Narednih nekoliko godina igra zapažene uloge u britanskim filmovima, između ostalih, pojavljuje se u Hičkokovom filmu "Marni" iz 1964. godine, a ono što je njega katapultiralo u status svjetske zvijezde je serijal filmova o tajnom agentu DŽejmsu Bondu, kojeg je igrao sedam puta u razmaku od 20 godina.

Ostvario je i značajne uloge u filmovima kao što su: "Nesalomivi", "Lov na crveni oktobar", "Ime ruže" i "Indijana Džons i posljednji krstaški pohod".

Iako je uživao status jednog od najpopularnijih glumaca u Evropi i Holivudu, filmskoj kritici je trebalo dugo vremena da mu oda davno zasluženo priznanje, što se konačno desilo 1987. godine, kada je za ulogu u filmu Brajana de Palme "Nesalomivi" nagrađen "Zlatnim globusom" i "Oskarom".

Šon Koneri se povukao iz filma 2011, a preminuo je 31. oktobra ove godine.

"Filmoteka" će biti održana u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti" u Palama Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti" u Palama
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    22h 53m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    15h 35m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    20h 8m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    17h 42m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    23h 27m
    3