Пале: Најуспјешнија година „Јаворине“

06.02.2020. 10:24
0
ИЗВОР: Srna

Прошла година остаће упамћена као једна од најуспјешнијих у историји Планинарског друштва "Јаворина" са Пала, а слиједе експедиције на Гросглокнер и Арарат, каже за Срну секретар овог друштва Симо Терзић.

Протеклу годину обиљежило је учешће њихових чланова на међународним експедицијама, као што је освајање највишег врха Јужне Америке Аконкагва /6.962 метара/, те одлазак тројице чланова бициклима у Москву.

-Вук Соковић је у фебруару учествовао у експедицији на највиши врх Јужне Америке. Чланови Мирослав Клачар, Дражан Кусмук и Вук Соковић у јулу су, у организацији бициклистичког друштва `Јаворина`, без моторизоване пратње, сав терет носећи на леђима и бициклима, прешли пут од 2.800 километара за 18 дана од Пала до Москве- подсјећа Терзић.

Циљ пута био је да на Црвеном тргу рашире српску заставу и искажу захвалност и поштовање руском народу.

Друштво "Јаворина" успјешно је организовало и реализовало 44 планинарске туре, а број чланова са почетних 25 активних ентузијаста повећан је на 53 члана.

Терзић наводи да им је у плану изградња планинарског дома код Пала и чекају рјешавање мањих бирократских питања како би се могло ићи у израду пројекта о изградњи, као и набавци техничке опреме.

Планирано је 36 планинарских активности, међу којима су и двије експедиције у иностранство.

-Једна експедиција је на Гросглокнер, надморске висине 3.798 метара, највиши врх Аустрије, а други на планину Арарат, на највиши врх између Турске и Јерменије, надморске висине 5.165 метара- каже Терзић.

Биће организоване лакше и теже туре, једнодневни и вишедневни излети, експедиције у иностранство, а све ће бити прилагођено психо-физичким могућностима и времену којим располажу чланови и симпатизери.

-Прошле седмице био је `Поход на на Пјеновац`. У плану су Враница, Зеленгора, Чврсница, Требевић и Бјелшаница, те Трескавица, Маглић, Проклетије, Дурмитор и многа друга мјеста- наглашава Терзић.

Цијена годишње чланарине у Планинарском друштву "Јаворина" износи 20 КМ, а уз чланску књижицу добија се попуст од 10 до 20 одсто у продавницама планинарске обуће, одјеће и опреме.

"Јаворина" са Пала од 2002. године окупља љубитеље природе и спортова на отвореном, као што су планинарење, алпинизам и бициклизам.

Као поштоваоци природе труде се да буду и њени заштитници.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    4h 35m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    4h 40m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    5h 32m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    18h 2m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    5h 46m
    0