Pale: Najuspješnija godina „Javorine“

06.02.2020. 10:24
0
IZVOR: Srna

Prošla godina ostaće upamćena kao jedna od najuspješnijih u istoriji Planinarskog društva "Javorina" sa Pala, a slijede ekspedicije na Grosglokner i Ararat, kaže za Srnu sekretar ovog društva Simo Terzić.

Proteklu godinu obilježilo je učešće njihovih članova na međunarodnim ekspedicijama, kao što je osvajanje najvišeg vrha Južne Amerike Akonkagva /6.962 metara/, te odlazak trojice članova biciklima u Moskvu.

-Vuk Soković je u februaru učestvovao u ekspediciji na najviši vrh Južne Amerike. Članovi Miroslav Klačar, Dražan Kusmuk i Vuk Soković u julu su, u organizaciji biciklističkog društva `Javorina`, bez motorizovane pratnje, sav teret noseći na leđima i biciklima, prešli put od 2.800 kilometara za 18 dana od Pala do Moskve- podsjeća Terzić.

Cilj puta bio je da na Crvenom trgu rašire srpsku zastavu i iskažu zahvalnost i poštovanje ruskom narodu.

Društvo "Javorina" uspješno je organizovalo i realizovalo 44 planinarske ture, a broj članova sa početnih 25 aktivnih entuzijasta povećan je na 53 člana.

Terzić navodi da im je u planu izgradnja planinarskog doma kod Pala i čekaju rješavanje manjih birokratskih pitanja kako bi se moglo ići u izradu projekta o izgradnji, kao i nabavci tehničke opreme.

Planirano je 36 planinarskih aktivnosti, među kojima su i dvije ekspedicije u inostranstvo.

-Jedna ekspedicija je na Grosglokner, nadmorske visine 3.798 metara, najviši vrh Austrije, a drugi na planinu Ararat, na najviši vrh između Turske i Jermenije, nadmorske visine 5.165 metara- kaže Terzić.

Biće organizovane lakše i teže ture, jednodnevni i višednevni izleti, ekspedicije u inostranstvo, a sve će biti prilagođeno psiho-fizičkim mogućnostima i vremenu kojim raspolažu članovi i simpatizeri.

-Prošle sedmice bio je `Pohod na na Pjenovac`. U planu su Vranica, Zelengora, Čvrsnica, Trebević i Bjelšanica, te Treskavica, Maglić, Prokletije, Durmitor i mnoga druga mjesta- naglašava Terzić.

Cijena godišnje članarine u Planinarskom društvu "Javorina" iznosi 20 KM, a uz člansku knjižicu dobija se popust od 10 do 20 odsto u prodavnicama planinarske obuće, odjeće i opreme.

"Javorina" sa Pala od 2002. godine okuplja ljubitelje prirode i sportova na otvorenom, kao što su planinarenje, alpinizam i biciklizam.

Kao poštovaoci prirode trude se da budu i njeni zaštitnici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama
Dani ruskih filmova za djecu "Bajke djetinjstva" u Palama Dani ruskih filmova za djecu "Bajke djetinjstva" u Palama
Večeras dječije muzičko takmičenje "Ritam Evrope" u Palama Večeras dječije muzičko takmičenje "Ritam Evrope" u Palama
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    16h 44m
    0
  • Ko su izborni pobjednici u Srpskoj?
    19h 32m
    0
  • Svijet nije vidio "luđeg" diktatora
    19h 56m
    5
  • Za njih nisu glasali ni rodbina ni komšije
    9h 54m
    2
  • U kući pronađeno beživotno tijelo žene
    17h 41m
    0