Пале: Нема заражених, под здравственим надзором 119 лица

23.03.2020. 10:07
1
ИЗВОР: Srna

У општини Пале нема обољелих од вируса корона, а 119 лица је под надзором надлежних служби, што је за десет више него јуче, али ипак предстваља мањи дневни раст броја лица под надзором него претходних дана, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације општине Пале.

Од десет особа које су од јутрос, односно синоћ под надзором, њих седам је на подручје општине Пале дошло из Њемачке, док је двоје лица стигло из Холандије, с тим што су полетјели са аеродрома у Њемачкој, а једно лице из Јужноафричке Републике и њих ће, по већ устаљеној пракси, за вријеме трајања надзорне мјере, као и сва друга лица која су одраније под надзором свакодневно обилазити контролни органи, односно припадници општинске Комуналне полиције, којима ће по потреби асистирати и припадници МУП-а Републике Српске.

Штаб за ванредне ситуације и даље апелује и упозорава све грађане који су евидентирани и стављени под здравствени надзор да су обавезни да испоштују све што им је наложено од Дома здравља и контролних служби, ради сопственог и здравља грађана Пала уопште.

Општински штаб је јуче поподне донио и нове наредбе које су у потпуности усаглашене са закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације, тако да је од јутрос затворена Аутобуска станица Пале, док се трговцима доставља наредба о ограничењу куповине основних животних намирница за једно лице, у којој су прецизно наведене дозвољене количине брашна, уља, соли, шећера и средстава за одржавање личне и хигијене предмета и простора које појединац може купити.

Такође, апеловано је на грађане Пала да се ставе на располагање старијим грађанима у сусједству или сустанарима у стамбеним зградама, којима је забрањено кретање, како би им могли купити и доставити намирнице које су им потребне.

Истовремено, грађанима старијим од 65 година, који немају ближих сродника или познаника који би им могли учинити ову врсту услуге сугерисано је да се искључиво телефоном обрате Црвеном крсту или Центру за социјални рад на бројеве 057/223-593 и 066/904-256, односно 057/201-129 и 057/201-121, свим радним данима од 7.00 до 15 часова, како би били ангажовани волонтери који ће им бесплатно доставити потребне намирнице или лијекове.

Центар за социјални рад општине Пале ову активност спроводи систематски, прима позиве, те на посебном обрасцу доставља информације Црвеном крсту о лицу, старости, адреси, контакт телефону, потребним средствима, намирницима и роковима, те кратким анамнестичким подацима о свим важним чињеницама.

Ова општинска установа, у сарадњи са Савезом студената Филозофског факултета, који су самоиницијативно исказали заинтересованост, обезбиједиће потребан број волонтера за доставу и договорено је да ова студентска организација све своје капацитете стави на располагање Црвеном крсту општине Пале.

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације Бошко Југовић наложио је предузећима у области текстилне индустрије на подручју Пала да покрену производњу заштитних маски и очекује се да већ током дана буде испоручен први дио од укупно 5.000 интервентно тражених маски, које ће бити достављене овдашњим установама, предузећима и службама које су у свакодневном ангажману.

Штаб за ванредне ситуације апеловао је на грађане Пала који иду на посао ван територије матичне општине да сведу социјалне контакте и кретање на најмању могућу мјеру и препоручио им да примјењују све заштитне мјере, као и да током обављања пословних задатака користе средства за личну заштиту.

Општински Штаб чији су чланови, практично, у сталном засједању и комуникацији данас ће одржати и нову сједницу на којој ће утврдити да ли се поштују мјере предвиђене јучерашњом наредбом, те донијети и одлуку о одређивању простора за смјештај лица за које се утврди да су поступали супротно мјерама кућне изолације.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    raso 23.03.2020. 10:54
    Nek Domovi zdravlja nabave testove, oni ce dati pravu sliku oboljelih
Повезане вијести
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    9h 17m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    8h 33m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    5h 49m
    3
  • Данас Марковдан
    12h 59m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    4h 11m
    0