Пале: Од вечерас "Филмотека" посвећена Лордану Зафрановићу

24.05.2021. 09:18
0
ИЗВОР: Срна

Друга мајска "Филмотека", коју Кинотека Републике Српске организује вечерас и сутра у Палама, понудиће публици прилику да погледа документарни филм у два дијела "Залазак стољећа /Тестамент Л.З./", изузетно филмско остварење из богатог опуса чувеног режисера Лордана Зафрановића.

Посветивши живот филму као бескомпромисној умјетности, Зафрановић је упорно помјерао допуштене границе у оквирима друштвене прихваћености.

У насљеђе је оставио радикално модернистички опус обиљежен авангардним, дубински прецизним формама и суочавањем са потиснутим садржајима колективног идентитета, саопштено је из Кинотеке.

Ниједан режисер осим њега није тако дубоко загледао у "црну рупу" хрватске прошлости из Другог свјетског рата, упаривши своја истраживања о тековинама усташтва са изразито амбициозном модернистичком формом.

Другим ријечима, Зафрановић се никада није устручавао бескомпромисно да тражи истину, те за своју потрагу преузме пуну одговорност и заслуге.

Рођен у Маслиници на острву Шолта 1944. године, Зафрановић је одрастао у окриљу Киноклуба Сплит, гдје већ 1961. снима свој први кратки филм "Недјеља", који ће осам година касније послужити као основа његовог истоименог првог дугометражног филма.

На Педагошкој академији у Сплиту дипломирао је књижевност и ликовну умјетност, а до 1966. године већ је аутор двадесетак аматерских филмова. Формално филмско образовање стиче на прашкој филмској школи ФАМУ, на којој дипломира режију 1981. године.

У то вријеме Зафрановић је већ остварио међународну каријеру номинацијом за "Златну палму" у Кану 1979. године са филмом "Окупација у 26 слика". Исто филмско остварење се годину раније у Пули окитило "Великом златном ареном", као и наградом за режију.

"Окупација у 26 слика" дио је Зафрановићеве кључне филмске трилогије посвећене траумама Другог свјетског рата, коју чине још "Пад Италије" и "Вечерња звона", играни филмови настали по сценаријима Мирка Ковача.

Исту тему Зафрановић је обрадио и у два изузетна документарна остварења - "Крв и пепео Јасеновца", те "Залазак стољећа /Тестамент Л.З./" из 1994. године.

- Посљедњи филм је по много чему јединствен с обзиром на то да се аутор усуђује преклопити властиту историју са оном колективном, а оживљеном снимцима насталим за вријеме Независне Државе Хрватске, као и документарним материјалима са суђења Андрији Артуковићу, Павелићевом министру унутрашњих послова - наводи се у саопштењу Кинотеке.

Зафрановић је на том филму радио више од 10 година, а након што га је раних деведесетих коначно завршио, документарац је због неслагања са владајућом идеологијом сљедећих двадесетак година провео у "бункеру". Зафрановићева теза је једноставна - хорор прошлости понављаће се све док се не прихвате и не науче његове лекције.

"Тестамент" је настао у вријеме новог рата у Хрватској, па 20. вијек завршава у крви и пепелу, баш као што је и почео.

Аутор ингениозно колажира комплексне снимке, самоувјерено шарајући простором и временом које спаја својом енергичном и вјештом нарацијом. Ту и тамо и сам стаје пред камеру како би прочитао одломак из романа италијанског књижевника Курција Малапартеа "Капут" /Капутт/.

Зафрановић се на овај начин достојанствено опростио од турбулентног вијека у којем су снови једних плаћени крвљу и пепелом других, наводе у Кинотеци.

Докуменарни филм "Залазак стољећа /Тестамент Л.З./" биће приказан у Културном центру Пале у 19.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 40m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 51m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 17m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 22m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 50m
    0