Пале: Опозиција против ребаланса буџета за 2019. годину

19.11.2019. 16:57
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Одборници из скупштинске већине на данашњој 23. редовној сједници Скупштине општине Пале усвојили су Нацрт ребаланса буџета за период јануар-септембар 2019. годину у износу од 13.413.800 KМ, што је за 547.800 KМ више у односу на усвојени План буџета за 2019. годину.

Против усвајања ребаланса буџета за 2019. годину су били одборници из опозиције, односно Српске демократске странке и Партије демократског прогреса, док је уздржан био Марко Kубатлија, једини одборник из Демократског народног савеза.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је за очекивати било да одборници из опозиције не подрже усвајање ребаланса буџета, те додао да је повећање од 547.800 KМ оправдање да се ради о развојном буџету.

– Тиме показујемо да се развијамо и повећање је посљедица капиталних инвестиција. Ми смо у претходне три године урадили 39 улица, не рачунајући Романијску улицу која је коштала милион марака. Због недостатка радне снаге имамо ситуацију да неки од мањих пројеката нису реализовани, али ће они бити сигурно урађени у наредној години – рекао је Југовић.

Слика

Југовић истиче да ће се у наредној, изборној години, у општини позабавити крупним пројектима, те је у том контексту најавио изградњу великог градског парка на површини од 6.000 квадратних метара, проширење дјечијег вртића “Буба-Мара” и прве кораке на измјештању Градске топлане из ужег центра Пала.

Kада се ради о новчаним средствима које општина издваја за штампане и електронске медије, начелник општине каже да сваке године настоје издвојити око 50.000 KМ.

– Гледали смо да будемо равноправни и ту имамо НФТЕЛ, Радио ОСМ, Паљанске новости, АТВ и ОСМ ТВ, која сад има своје изворе финансирања, јер их је купио Град Источно Сарајево, те се ту сад ради о преструктурирању власништва. Ми ћемо гледати да их уврстимо у буџет идуће године, јер се надамо да ће доћи до промјене уређивачке политике телевизије – рекао је Југовић.

Из Kлуба одборника Српске демократске странке (СДС) кажу да се са ребалансом буџета нису сложили из разлога што је од укупно девет пројеката ове странке у буџет уврштен само један.

– Имали смо мали подстицај за пољопривреду, мали грант за Градску топлану Пале и сматрамо да је пуно премашен буџет за асфалтирање градских улица, што је отприлике око 300.000 KМ – рекао је новинарима одборник СДС Славко Бојанић.

Слика

Бојанић је додао да је у буџету општине планирано само за “Паљанске новости” 50.000 KМ, а за остале медије са буџета 30.000 KМ, што је према његовим ријечима превише новца.

Kао допунску тачку данашњег дневног реда сједнице СО Пале одборник ПДП Милан Маџгаљ предложио је приједлог да се одборници изјасне о формирању одјељења Основног суда Соколац у Палама.

– Тим приједлогом смо задужили начелника општине да спроведе све активности, како би коначно ођељење Основног суда Соколац било у Палама, као што то налаже и одредба Члана 27. Закона о судовима Републике Српске – рекао је Маџгаљ.

Маџгаљ каже да би циљ и смисао овог закључка био да се убрзају активности и да се коначно, након шест година, формира ођељење Суда у Палама, како би се самим грађанима ове општине олакшале потребе због подизања одређене документације.

– Kлуб одборника ПДП није подржао ребаланс буџета за 2019. годину јер смо имали низ примједби које не подржавамо, попут тога што је дошло до повећања плата запосленим и што је ишло на уштрб повећања политике наталитета на подручју општине – истакао је Маџгаљ.

Шеф Kлуба одборника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Дамјан Шкипина рекао је новинарима да је очекивао незадовољство одборника из опозиције због усвајања ребаланса буџета, те додао да сматра да паушалне оцјене појединаца нису довољан критеријум да се овај ребаланс не подржи.

– Чињеница је да је било доста улагања и да се доста радило у протеклом периоду. Сама чињеница да је буџет растао са нешто више од девет милиона на више од 13 милиона, говори довољно за себе – рекао је Шкипина.

Он је истакао да су данас имали иницијативу испред Kлуба одборника СНСД да се у наредној години у буџету планирају средства за проширење објекта Ђечјег центра “Буба-Мара” Пале, из разлога што, према његовим ријечима, тренутни капацитет не може да задовољи потребе корисника овог вртића.

Порески приходи ребалансом буџета за 2019. годину планирају се повећати за 46.000 KМ, а односе се на порез на промет производа и услуга у износу од 4.000 KМ, акцизе у износу од 37.000 KМ и остале пореске приходе од 5.000 KМ.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 19.11.2019. 17:27
    Hoće li naredni budžet Opštine i Grada predvidjeti makar početak rješavanja pitanja zagađivanja tla i vazduha, odnosno otvorene kanalazacije potokom Repašnice i izmeštanjem Toplane iz centra Pala?
    Krajnje je vrijeme !
Повезане вијести
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    19h 56m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    16h 28m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    19h 12m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    14h 50m
    0
  • Данас Марковдан
    23h 38m
    0