Пале: Прикупљене 43 јединице крви

11.06.2020. 14:17
0
ИЗВОР: СРНА

У акцији добровољног давања крви, која је данас организована на Палама, прикупљене су 43 јединице ове драгоцјене течности.

Акцију су организовали Општинска организација Црвеног крста Пале у сарадњи са Трансфузиолошком службом Болнице "Србија" у Источном Сарајеву и припадницима Оружаних снага БиХ стационираних у Касарни "Милош Обилић" на Палама.

Трансфузиолог у Заводу за трансфузију и медицину Болнице "Србија" у Источном Сарајеву Мирна Милошевић Ашоња рекла је новинарима да је акција организована поводом 14. јуна - Међународног дана добровољних давалаца крви, те додала да је током пандемије вируса корона Болница имала много давалаца.

- Болница сада ради повећаним обимом, након што је завршено ванредно стање, а потребе за крви су све веће. Ова акција помоћи ће да попунимо залихе крви, које увијек морају бити на одговарајућем нивоу због сигурности и како бисмо омогућили адекватан рад болнице "Србија" - навела је Ашоња.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Пале Јелена Петровић изјавила је да је акција, за коју се пријавило око 50 давалаца, протекла уредно.

- Због вируса корона нисмо могли направити наше традиционално дружење добровољних давалаца, које се сваке године одржава на Јахорини, па смо одлучили да организујемо акцију и скромно обиљежимо наш Међународни дан - истакла је Петровићева.

Петровићева је поздравила све добровољне даваоце широм Републике Српске и честитала им њихов дан, наглашавајући да су то најхуманији људи и бића која бесплатно дајући своју крв спасавају један или више живота.

Према њеним ријечима, Црвени крст Пале организује традицонално четири до шест акција годишње, али је због вуруса корона све помјерено, тако да је данашња акција друга по реду.

- Планирамо припремити још једну прије годошњих одмора, како би Болница `Србија` имала довољне залихе крви - нагласила је Петровићева.

Саша Брчкало, који је данас други пут дао крв, рекао је да је лијеп осјећај када даш драгоцјену течност.

- Свако би то требао да учини и помогне онима којима је помоћ потребна - поручио је Брчкало.

Коментари 0
Повезане вијести
Прикупљено 30 јединица крви у Сокоцу Прикупљено 30 јединица крви у Сокоцу
На Палама подијељено 70 пакетића и плишаних меда у оквиру акције "По један медо за свако чедо" На Палама подијељено 70 пакетића и плишаних меда у оквиру акције "По један медо за свако ч...
Екипа ОШ ”Петар Петровић Његош” најбоља на општинском такмичењу Црвеног крста Екипа ОШ ”Петар Петровић Његош” најбоља на општинском такмичењу Црвеног крста
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 52m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 5m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 36m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 59m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 56m
    0