Пале: Прослављена крсна слава општине

28.08.2020. 13:20
1
ИЗВОР: СРНА

Дан и крсна слава општине Пале – Велика Госпојина прослављени су данас литургијом у Храму Успења Пресвете Богородице, литијом улицама и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје погинулим борцима у посљедњем рату.

Вијенце су положили званичници општине Пале, града Источно Сарајево, Борачке организације Пале и Црвеног крста, те изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, након чега је у цркви сломљен славски колач.

Слика

Начелник Пала Бошко Југовић честитао је Велику Госпојину свештенству Храма Успења Пресвете Богородице јер је слава и ове светиње, те становницима Пала, које је позвао на толеранцију, љубав, поштовање једних према другим.

Ово је прилика да се сложимо, ујединимо по свим питањима, што општина показује", рекао је Југовић новинарима и поручио да ће слоге бити и убудуће.

Томић је истакао да Пале спадају у ред развијенијих општина у Српској и у њој се у посљедњих неколико година осјети значајан напредак, уз помоћ властитог буџета, али и уз помоћ Владе Републике Српске, што је синоћ потврдио њен предсједник Радован Вишковић, који је обећао 200.000 КМ за изградњу вртића.

Према његовим ријечима, Пале су у центру пажње републичких институција због планине Јахорине и њених потенцијала, али и укупне привреде која би требала да се развија на овим просторима.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица је, честитајући Велику Госпојину, изразио жељу да у наредној години не буде оваква епидемиолошка ситуација, да буде нове градње у општини, али и наду да ће се до краја године испоштовати све планиране буџетске ставке.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да се ове године, због епидемије вируса корона, крсна слава општине Пале прославља скромније, уз поштовање свих препорука надлежних институција Републике Српске.

- Крсна слава је мјесто и датум када се мало отвореније говори о неким стварима. Ту истичем говор предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, који је синоћ имао снаге и способности, али и политичке храбрости, да похвали сарадњу града Источно Сарајево са општином Пале - рекао је Вуковић.

Вуковић је изразио задовољство што је Ватрогасна јединица Источно Сарајево, односно њено одјељење на Палама, добило признање јер су сви грађани општине свједоци да запослени овог одјељења чине много за локалну заједницу, како у заштити од пожара, тако и спровођењу мјера на сузбијању епидемије вируса корона.

Он је, честитајући грађанима Пала Велику Госпојину, подсјетио да град Источно Сарајево 17. септембра слави своју крсну славу – Светог свештеномученика Петра Дабробосанског, када ће за грађане бити обиљежен и тај важан датум.

У оквиру обиљежавања Дана и крсне славе општине, данас је на Палама почео одбојкашки Меморијални турнир "Веселинка Слијепчевић Обрадовић", који организује Женски одбојкашки клуб "Јахорина", у знак сјећања на изненада преминулу дугогодишњу чланицу овог клуба.

Турнир ће бити одржан у Спортској дворани "Пеки", без публике и уз поштовање свих мјера прописаних од од надлежних институција Републике Српске.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Miomir 29.08.2020. 13:48
    Nažalost ispred spomenika palih boraca u prvom redu dezerter Parađina. Sramota za borce ko ih prestavlja.
Повезане вијести
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Најчитаније
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    22h 55m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    19h 27m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 20m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    20h 5m
    1
  • Нерадни дан у Српској
    8h 50m
    0